Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. srpna 2018 15:35
Čas čtení 0:00
Dušan Šutarík

Filmový Slender Man je zoufale nestrašidelná přehlídka hororových klišé a nezajímavých postav (Recenze)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Slender Man doplatil na plytký scénář, mdlou režii a přestříhávání ze strany studia.

Slender Man, známý přízrak bez tváře, který unáší a psychicky ničí své oběti, dorazil na stříbrná plátna. Mystifikační žertík Erica Knudsena z roku 2009 se od té doby rozrostl v pestrou paletu videoher, povídek či amatérských filmů, nemluvě o tom, jak silný vliv měl na internetovou komunitu jako celek.

Hollywood si proto řekl, že z populární postavy z creepypasty vytluče nějaké prachy, a tak do našich kin vstupuje celovečerní horor z produkce Sony. Podařil se?

Filmový Slender Man je zoufale nestrašidelná přehlídka hororových klišé a nezajímavých postav (Recenze)
Zdroj: Sony / Screen Gems

V centru příběhu máme čtyři kamarádky, které během jedné noci nenapadne nic lepšího, než pokusit se vyvolat záhadného Slender Mana. Tento „rituál“ spočívá v tom, že si na obskurní stránce pustí strašidelné video.

Jak ti bystřejší z vás pochopili, tohoto rozhodnutí budou hořce litovat. Přízrak jim totiž od této chvíle nemilosrdně půjde po krku.

Co říci. Tento film smrděl už od prvních trailerů, které byly tak matné, že si z nich už ani nic nepamatuji. Usadil jsem se tedy do kinosálu s tím, že jsem nic nečekal a... tvůrci moje očekávání naplnili.

Slender Man je opravdu zoufalou žánrovkou. Není v ní nic zajímavého, originálního, strašidelného nebo napínavého. Scénář okatě vykrádá všechny možné horory od Kruhu až po V zajetí démonů, ale jako celek absolutně nefunguje.

Jde v podstatě o tisíckrát viděnou duchařinu posazenou v úplně triviálním příběhu. Ten je tak primitivní, že působí dojmem, jako by scénář vznikl přímo na place během polední přestávky.

Filmový Slender Man je zoufale nestrašidelná přehlídka hororových klišé a nezajímavých postav (Recenze)
Zdroj: Sony / Screen Gems

Je pak vyloženě utrpení sledovat, že režisér Sylvain White nedokáže ani tuto banální báchorky nějak smysluplně odvyprávět. Nejhorší je, když se snaží „rafinovaně pohrávat s psychikou postav“, a to tak, že na sebe vrší halucinogenní výjevy v epileptickém střihu. Ne, není to děsivé, ani znepokojivé.

Tvůrci se na nějakou mytologii zvysoka vykašlali, přitom prostor na rozehrání něčeho zajímavého zde byl. Takto ani nevíme, co je ten Slender Man vlastně zač, o co mu jde a proč by nás to mělo zajímat.

To by samozřejmě až tak nevadilo, kdyby mi tvůrci dali kvalitní náznaky či podněty, abych si vytvořil nějakou vlastní teorii. Ale to se nestalo. Prostě je to špatný bubák a unáší a zabíjí lidi, protože ho to baví. Rafinované!

Samotný režisér jistě nemůže za všechny neduhy, protože studio z filmu vyhodilo několik scén, ale i tak je cítit, že nemá vlastní vizi a snímek se mu rozpadá pod rukama. V Slender Manovi sice najdeme náběhy na atmosféru, ale to je žalostně málo. Nemluvě už o tom, že o nějakém pozvolném budování napětí nemůže být ani řeč.

Filmový Slender Man je zoufale nestrašidelná přehlídka hororových klišé a nezajímavých postav (Recenze)
Zdroj: Sony / Screen Gems

Režisér se dokonce úplně vybodl i na gradaci v rámci jednotlivých scén, takže obligátní lekačky působí nejednou směšně (kromě toho jsou šíleně předvídatelné). Postavy jsou na facku, jsou nepříjemné, nezajímavé, totálně neschopné a často se chovají vysloveně hloupě. Jejich osud mi byl maximálně ukradený.

Samotný Slender Man jako takový je sice vděčnou postavou, ale zde působí jako postižený senilní úchyl, který by měl problém vystrašit i děti v mateřské škole. Problémem také je, že nám ho tvůrci ukazují až příliš často.

Jistě, když jen tak postává v dálce, může působit alespoň trochu zlověstně, ale jakmile z něj začnou vylézat digitální chapadla, všechno jde do háje.

Dokáži si představit, že nějaký schopnější režisér by dokázal kolem postavy Slender Mana vybudovat funkční duchařský horor. Někdo ambicióznější by dokonce mohl s trochou satiry reflektovat, jaký dopad měl tento bubák na internetovou komunitu. Jenže Sylvain White není ani schopný a už vůbec ne ambiciózní.

Filmový Slender Man je zoufale nestrašidelná přehlídka hororových klišé a nezajímavých postav (Recenze)
Zdroj: Sony / Screen Gems

Z jeho snímku smrdí, že byla spíchnut na rychlo a jen proto, aby do kin nahnal Slender Manovy fanoušky a vydělal prachy. Pevně doufám, že se mu to nepodaří, protože tato fraška by neobstála snad ani jako povídka na Creepypastě.

V časech, kdy v kinech máme (resp. jsme měli) tak kvalitní a progresivní žánrovky jako Prokleté dědictví, Tiché místo či Uteč, působí Slender Man trapně Pokud však máte nízké nároky nebo zkrátka postavu Slender Mana milujete, tak se snad nudit nebudete.

Tipuji ale, že radostí i tak skákat nebudete. Film je totiž ve všech ohledech slabý, nudný a prázdný. A co s takovým hororem? 2/10

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Zpět
Sdílet
Diskuse