Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. října 2018 18:30
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Venom je nefungující bordel bez logiky. V kině se ale pobavíte, Tom Hardy je výborný (Recenze)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Jak dopadla očekávaná komiksovka od režiséra Zombielandu?

Z Predátora jsem před premiérou neviděl jedinou sekundu, z Venoma asi tak polovinu traileru. Sedím tedy na premiéře a jsem překvapen množstvím hlášek a humoru. V první polovině filmu jsem se dokonce bavil a užíval si to, pak však přišlo vystřízlivění. Venom je rozhodně něčím jiným, než jsme původně očekávali. Pojďme však pěkně od podlahy.

Tradičně bychom měli začít představením filmu a zajímavostmi, které tuto postavu na cestě do kin provázely během celých těch let. Kolega Lukáš to ale ve videu níže udělal mnohem lépe a zábavněji. My se tedy můžeme přesunout k ději.

Podle očekávání není ničím originální, smutné však je, že ani inteligentní či logický. Bohatá americká společnost hledá ve vesmíru vhodnou planetu k osídlení lidmi, přináší s sebou však pár vzorků mimozemských forem života. Samy o sobě nejsou moc užitečné, ale po spojení s jinou živou bytostí nabírají na síle a schopnostech.

A tak se stane, že se jeden takový symbiont zvaný Venom dostane na tělo zkrachovalého reportéra Eddieho Brocka (Tom Hardy je v celém filmu super, ale toho novináře jsem mu opravdu nesežral, takže je fajn, že se této lince snímek dlouho nevěnuje).

Ten si to bez dalších vysvětlení začíná užívat, dokonce mimozemšťanovi promluví do duše a udělá z něj dobráka, který svého lidského nositele poslouchá na slovo.

A v tom není nic špatného. Věděli jsme, že v tomto originu bude Venom spíše antihrdina bojující protizákonně proti většímu zlu, přičemž zničí pár městských konstrukcí. V této rovině film funguje a je zábavný. Venom hláškuje a přidává se i Tom Hardy (i když zpočátku nemůžete odhadnout, zda měl být humor záměrný nebo se vážně scény prostě nepovedly).

Venom je nefungující bordel bez logiky. V kině se ale pobavíte, Tom Hardy je výborný (Recenze)
Zdroj: Sony Pictures

Poznáváme symbiontovy schopnosti, sblížit se s Eddiem, na plátně vše vypadá přehledně, triky jsou kvalitní a dočkáme se i fajn honičky. U ní jsem měl pocit, že je delší než jsem z posledních blockbusterů zvyklý, ale vůbec mě nenudila. Popravdě, byla jakýmsi zlomovým bodem filmu. Po ní to totiž všechno šlo do háje.

Začalo to generickým, nepřehledným a nudným soubojem Venoma s jednotkou SWAT, pokračovalo dementním a nerealistickým způsobem, jakým se hlavní záporák dostal do střežené budovy a vyvrcholilo to nezajímavým finálovým soubojem s... nikým.

Symbiont Riot je totiž upgradovanou verzí Venoma s pár řádky dialogů a nezáživnou motivací pro své činy. A tak jsou na tom vlastně všechny postavy. Kromě Eddieho, kterému dává Tom Hardy všechno a je vidět, že si natáčení nesmírně užíval, tu nikdo jiný nemá co dělat.

Venom je nefungující bordel bez logiky. V kině se ale pobavíte, Tom Hardy je výborný (Recenze)
Zdroj: Sony Pictures

Na 4 Oscary nominovaná Michelle Williams je zde zcela ztracená a nemá co hrát, zatímco záporák Rize Ahmeda je imbecil s nálepkou CEO, kterému chybí jakákoliv soudnost a logické myšlení. A proto ten nadpis. Venom je skutečně scenáristickým bordelem, ve kterém nefungují tragicky napsané postavy, jejich dialogy či rovnou celé dějové linky.

Společnost, která cestuje do vesmíru, je plná idiotů, kteří svým chováním připomínají zdravotně postižené postavy z komediálních parodií. Lépe na tom není ani jejich CEO – nesympatický, necharismatický a místy až primitivní dvoudimenzionální pako. Riz Ahmed sice nemá co hrát, ale ani se nějak extrémně nesnaží.

Říká se, že nelogičnost děje, chování postav a nefungující scénář plný amatérských chyb si můžete odmyslet, abyste si užili dění na plátně. V tomto případě byste si však museli odmyslet rovnou celý film. Je totiž rozdíl, když necháte mozek doma a jdete se zabavit a ignorovat fakt, že film nefunguje ve většině rovin. Nicméně, dá se to.

Venom je nefungující bordel bez logiky. V kině se ale pobavíte, Tom Hardy je výborný (Recenze)
Zdroj: Sony Pictures

Já osobně jsem se bavil, užíval jsem si bromance chemii mezi Venomem a Eddiem, jakož i první polovičku filmu. Měla chyby, ale slibovala potenciál do té druhé. V ní se Eddie a Venom mohli potloukat San Franciscem, zabíjet gangstery a blíže se poznávat v nahláškovaných dialozích. A byl by to mnohem lepší film, hlavně než třetí akt, který jsme mohli viděli.

Finále totiž nefunguje, postavy mu podlamují kolena, akce je nezáživná a záporáka nemusíme popisovat mnohými přirovnáními a hlubší charakteristikou. V každém směru je jednoduše otřesný a nevýrazný.

Venom by mnohem lépe fungoval buď se Spider-Manem, nebo jako origin story bez osudovosti, kdy se symbiont poznává s hostitelem, zabíjí při tom grázly a rozesmívá publikum. V Sony se však rozhodli špatně a výsledkem je další zbytečný komiksový film, který měl potenciál někde úplně jinde.

Lhal bych však, kdybych tvrdil, že jsem si to místy neužíval, že mě samotná postava Venoma nebaví a že nechci vidět pokračování. Chci a dost se na něj těším. Akorát je k tomu třeba přizvat šikovnějšího scenáristu a režiséra, který bude umět lépe pracovat s postavami a zachytí akci originálnějším způsobem.

Venom je nefungující bordel bez logiky. V kině se ale pobavíte, Tom Hardy je výborný (Recenze)
Zdroj: Sony Pictures

Těžko se to hodnotí číselně, mnohem více vám napoví text, a tak číslo skryji do textu. Původně jsem plánoval přimhouřit obě oči a jít na šest z deseti, objektivně však musím jít ještě o půl bodu níže na pět a půl z deseti. Vše však zachraňuje dvojice Eddie / Venom, fakt, že jsem se místy bavil a také, že první dva akty mě nenudily.

Naštěstí jsem věděl, co čekat nemám. I tak je ale úroveň scénáře, dialogů a celkového konceptu tragická. Ve Venomovi toho funguje jen málo, ale vyloženě vás to neurazí. Bez Hardyho by to byla tragédie, ale Hardy tady je a já se těším na případné pokračování. I proto si můžete toho půl bodíku přičíst. Velmi bude záležet na tom, zda vám sedne humor.

P. S. – Soundtrack byl fajn a 3D konverze se podařila. Jako hater 3D musím přiznat, že mě efekt vůbec nerušil a ani jsem ho moc neregistroval. Jde o film se spoustou tmavých scén včetně černých symbiont, ale vše včetně akce bylo přehledné.

P. S. 2 – Na konci jsou dvě potitulkové scény.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse