Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. října 2018 14:21
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Lady Gaga a Bradley Cooper spouštějí lavinu emocí a nádherné hudby ve skvělém filmu Zrodila se hvězda (Recenze)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Režijní debut Bradleyho Coopera dopadl na jedničku. A vy byste měli být při tom.

Když Bradley Cooper ohlásil, že se chystá na režijní debut, z nějakého důvodu jsem se na to těšil. Předpoklady uspět neměl větší než většina hollywoodských herců, takže to šlo odněkud z břicha.

Uběhlo pár let a my si můžeme říci, že se mu to podařilo na jedničku. On a Lady Gaga se postavili před kamery a mikrofony, z čehož jsme měli v kině husí kůži.

Převtělili se do Jacksona a Ally. Jeden je úspěšný country zpěvák, druhá je zase talentovaná zpěvačka se skvělými texty, která neprorazila kvůli vzhledu. Náhoda je přivede dohromady, Jackson si usmyslí, že ji vezme po jedné společné noci (bez sexu) na pódium a bude to fungovat.

A Jackson se nemýlil. Lada Gaga jako Ally předvedla nádherný hlas a musím se přiznat, že jsem při Shallows na plátně skutečně dostal husí kůži. Při dvou písničkách mě ale dokonce více bavil Bradley. Kdo by to byl řekl, že ten týpek z Hangoveru si uzme místo na pódiu vedle Gagy a ještě mě bude i pěvecky bavit víc.

Fanoušci této divy se však nemusejí bát. Co se týče zpívání, užijí si ji víc než Coopera. Jackson se totiž zmítá v alkoholu, drogách, sebelítosti, ničení vztahů a nekontrolovatelném životním stylu s velmi špatnými rozhodnutími. Ally ho však nadevše miluje a je připravena stát po jeho boku navždy.

Lady Gaga a Bradley Cooper spouštějí lavinu emocí a nádherné hudby ve skvělém filmu Zrodila se hvězda (Recenze)
Zdroj: Warner Bros.

A ono to překvapivě funguje. Z Ally se stává hvězda, zatímco Jackson upadá. A Star is Born je více příběhem o lásce než o zpěvu, kariéře či čemkoli jiném. Sice jde o jasný útok na slzy, emoce však fungují obzvláště dobře a vůbec tvůrcům nevyčítáme, že jsme na konci uronili slzu (alespoň já tedy určitě). Nejde o kalkul, ale o přirozený vývoj děje a postav.

Pomáhá tomu i fakt, že Lady Gaga a Bradley disponují speciálním spojením. Na plátně jim to neskutečně sedí a věříte jim každý jeden dialog, vyznání lásky a pohled do očí. Silná chemie mezi nimi byla vyzdvihována již v zahraničních recenzích a já mohu potvrdit, že recenzenti nelhali.

Cooper ztvárnil další vynikající postavu, která balancuje na hranici diváckých sympatií a nenávisti. Dodává jí však duši a uvěřitelnost, s níž se divák okamžitě ztotožní. Pozitivně překvapila i Gaga, s jejíž hereckou budoucností bychom v této chvíli již nepochybně měli počítat.

Skvělá je i ve scénách, kde ji nemusí vést Bradley, který si kromě skvělého zpěvu a vynikající herecké role i film zrežíroval. Jeho debut je nesmírně citlivý, inteligentní a hluboký. Najdete zde příběh o lásce, bratrském vztahu, vnitřních démonech, kritice moderního hudebního průmyslu a mnohém dalším.

Lady Gaga a Bradley Cooper spouštějí lavinu emocí a nádherné hudby ve skvělém filmu Zrodila se hvězda (Recenze)
Zdroj: Warner Bros.

Zrodila se hvězda se kromě brilantního dua Cooper-Gaga spoléhá i na svou hudební složku. O tu se společně s hudebními producenty postaralo právě hlavní herecké a pěvecké duo.

I když se v hudbě zdaleka necítím tak doma jako ve filmech, užíval jsem si každé vystoupení. Tedy až na ta, která měla signalizovat charakterovou přeměnu Ally v důsledku slávy, ale ta tam být musela a skutečně je za mínus považovat nemohou.

Ať už je to Shallows, které toho Oscara prostě a jednoduše vyhrát musí, nebo pár dalších skladeb, na velkém plátně dokáží v divákovi rozproudit pocity a nabudit jej. Zaručeně se při tom nebudete nudit a pokud tento film sledujete od začátku a tak nějak vám přirostl k srdci už po traileru, nejednou zažijete i nával emocí či husí kůže.

Bohužel, neviděl jsem předešlé verze, takže nejnovější remake nemohu s předchůdci srovnávat. Zjistil jsem si však, jak pracuje se závěrem originál a to, jak to promyslel Cooper a spol., mi sedí více. Hlouběji to však kvůli spoilerům rozebírat nemohu.

Lady Gaga a Bradley Cooper spouštějí lavinu emocí a nádherné hudby ve skvělém filmu Zrodila se hvězda (Recenze)
Zdroj: Warner Bros.

Nelekněte se ani stopáže překračující dvě a čtvrt hodiny. Dokonce jsem mezi prvním a druhým aktem měl dojem, že je to až příliš zrychlené. Rychlý střih však funguje, takže to přičítám spíš k subjektivním nedokonalostem. Takových tam bylo v mých očích o něco víc. Zmínit mohu záběry na nahou Gagu, ať už šlo o její bradavky nebo celý záběr.

Vzhledem ke statusu této osobnosti mi to přišlo rušivé a samoúčelné. Film to vůbec nepotřeboval (i když je Gaga kočka, všichni víme, že ne vždy tyto kočky musíte ve filmu svléknout). Opět však jde pouze o mou výtku, se kterou se možná neztotožníte.

Bradley Cooper ukázal, že má šikovné režisérské ruce. Remake oživil několika vydařenými režijními nápady, nesekl se a šel na jistotu. Jako celek to funguje přímo krásně a když tomu dokážete odpustit znaménka nedokonalosti, budete skutečně nadšeni.

Na Oscarech budeme velmi fandit, ať už jde o jakékoliv kategorie. Ať už to bude soundtrack, zvuk, režie (i když v tomto případě asi ne, i když bych to Cooperovi velmi přál), případně padnou i nějaké herecké nominace.

Lady Gaga a Bradley Cooper spouštějí lavinu emocí a nádherné hudby ve skvělém filmu Zrodila se hvězda (Recenze)
Zdroj: Warner Bros.

Zrodila se hvězda je nádherným filmem. Natočený je s citem a nepopiratelným filmařským kumštem, s vynikajícími herci (velkou pochvalu si zaslouží i Sam Elliot), dialogy, živým a uvěřitelným příběhem, nádhernou originální hudbou a citlivým, promyšleným závěrem.

Je jedno, jaké žánry máte rádi, u Cooperovy novinky se dá skvěle pobavit, odreagovat i ponořit do funkčního řemesla více než jen jednou. Kino by tedy mělo být povinností každého fanouška filmů.

Zbytečně nad tím tedy nerozmýšlejte, běžte si objednat lístek a užijte si to podobně jako my s kolegou Pepou. Ten by v recenzi šel na 9/10, já osobně uděluji velmi silných 8,5/10. Zklamaný jsem nebyl vůbec. Čekal jsem hodně a hodně jsem i dostal.

PS: Do konce roku by Cooper mohl oznámit, co natočí dále. Už teď se na to nesmírně těšíme.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse