Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. října 2018 11:03
Čas čtení 0:00
Sona O.

NASA se snaží umlčet konspirátory. Na zfalšování přistání na Měsíci prý neměla technologie

ZAJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložit Uložené

Dnes dokážeme zfalšovat cokoliv tak, aby to vypadalo dobře. Na konci 60. let to ale bylo mnohem náročnější.

Ještě i dnes se najde mnoho lidí, kteří věří, že přistání na Měsíci je pouhým výmyslem a vše bylo zfalšované. NASA už samozřejmě přišla s mnoha argumenty, kterými tuto konspirační teorii vyvrátila, ale ta poslední je přinejmenším překvapující.

Šéf oddělení historie NASA Bill Berry pro britský portál Unilad řekl, že NASA na to v těch dobách zkrátka neměla technologie.

„Dohromady pracovalo na měsíčním programu 400 tisíc lidí po celém světě, z technologického hlediska by jeho zfalšování bylo velmi náročné a my jsme na to zkrátka neměli kapacitu. Dnes můžete simulovat mnoho věcí tak, aby vypadaly dobře, ale v té době jsme to nedokázali. Měli jsme celé hodiny a hodiny záběrů a 362 kilo kamenů, které jsme přivezli zpět na planetu Zemi,“ vyjádřil se.

NASA se snaží umlčet konspirátory. Na zfalšování přistání na Měsíci prý neměla technologie
Zdroj: NASA

Zároveň si myslí, že se lidé přiklánějící se ke konspiracím budou za sebe tak za 30-40 let stydět, když budou svým vnoučatům muset vysvětlovat hloupé statusy na sociálních sítích. Věří, že do té doby už bude existovat muzeum mise Apollo přímo na Měsíci.

Doporučeno
KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? 30. října 2023 8:00

Přestože teorie o padělání popírá, přiznává, že chápe, proč jim někteří lidé věří. V době, kdy Američané přistáli na Měsíci, vedli vesmírné závody s tehdejším Sovětským svazem. Mnoho informací se před veřejností utajovalo, aby se náhodou nedostaly do rukou Sovětů. Až do konce 70. let bylo těžké dostat se k nějakým hlubším informacím o tom, jak celé přistání opravdu probíhalo.

NASA se snaží umlčet konspirátory. Na zfalšování přistání na Měsíci prý neměla technologie
Zdroj: NASA

21. července 1969, kdy na Měsíci probíhala mise Apollo 11, na něm měla přistát i sovětská Luna 15, na její palubě nebyli žádní pasažéři a její jedinou úlohou bylo posbírat vzorky půdy. Nicméně projekt selhal, když Luna havarovala a na Zemi se nikdy nevrátila.

„Pokud by na Měsíci opravdu přistála a přinesla by vzorky, což se později také stalo, kdyby tato mise uspěla, vzorky by se k Rusům dostaly přesně v té době jako naše. Mohli by říci; 'My jsme to udělali levněji a neohrozili jsme žádné lidské životy.' Takže vesmírné závody, o kterých si lidé myslí, že se nikdy nestaly, byly opravdu těsné, “ uzavřel Berry.

NASA se snaží umlčet konspirátory. Na zfalšování přistání na Měsíci prý neměla technologie
Zdroj: NASA
Domů
Sdílet
Diskuse