Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. října 2018 14:11
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Facebook přiznal, že jejich zařízení s kamerou a mikrofonem sbírají informace od uživatelů

TECH MARK ZUCKERBERG
Uložit Uložené

Nový produkt Facebooku čelí skandálu.

Trh s domácími asistenty je stále větší a bohatší. Zařízení jako Google Home s jejich asistentem či Amazon Echo s Alexou jsou populární zejména v zahraničí, ale nezaostává ani Facebook, který před několika dny vydal zařízení Portal.

To funguje na podobném principu, ale po zkušenostech s předchozími skandály Facebooku již byli lidé podezřívavější a předpokládali, že Portal bude sbírat velké množství informací. Facebook měl přitom i v tomto případě plná ústa řečí o zabezpečeném soukromí. Kvůli kampani o ochraně údajů dokonce zrušil několik plánovaných funkcí – například rozpoznávání obličeje.

Své výroky však musel Facebook stáhnout, protože na povrch vyplavaly informace o tom, že sociální síť využívá zvukové i kamerové záznamy na získávání dat. Ty se mu hodí na lepší cílení reklam, což přiznala i mluvčí Faceboku.

Facebook přiznal, že jejich zařízení s kamerou a mikrofonem sbírají informace od uživatelů
Zdroj: pixabay.com

„Tyto informace můžeme použít k informování reklam na všech našich platformách, stejně jako k tomu používáme informace z jiných aplikací.“ Facebook Portal navíc obsahuje několik technologií, které v kontextu ohrožení osobních údajů působí pořádně znepokojivě. Dokáže například rozpoznávat pohyb lidí v místnosti a neustále má zapnutý mikrofon pro hlasové příkazy (to však téměř každý domácí asistent).

Domů
Sdílet
Diskuse