Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. října 2018 0:09
Čas čtení 0:00
Dušan Šutarík

Temný horor Apostle vás zavede do krvavého sektářského pekla, kde vám žádný Bůh nepomůže (Recenze)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Po The Ritual přichází Netflix s dalším slušným žánrovým úlovkem.

Horory zažívají skutečně plodné období a výjimkou není ani rok 2018. Už jsme stihli dostat hned několik skvělých kousků. Za všechny můžeme zmínit například Tiché místo (recenze zde) či Prokleté dědictví (recenze zde).

Netflix se tedy také rozhodl, že i on přispěje svou troškou a po kvalitním The Ritual (recenze zde) nám přináší sektářský mysteriózní horor Apostle od Garetha Evanse (The Raid). Do toho jsem vkládal nemalá očekávání a předpokládám, že jsem nebyl sám.

Příběh se odehrává v roce 1905. Bývalý křesťanský misionář Thomas Richardson (Dan Stevens) cestuje na odlehlý ostrov, kde žijí členové podivné sekty, kteří uctívají záhadnou bohyni. Vede je charismatický fanatik Malclom Howe (Michael Sheen).

Temný horor Apostle vás zavede do krvavého sektářského pekla, kde vám žádný Bůh nepomůže (Recenze)
Zdroj: Netflix

Právě on a jeho pomocníci unesli Thomasovu sestru Jennifer (Elen Rhys) a od jeho zámožné rodiny chtějí tučné výkupné. Thomas je rozhodnut za každou cenu svou sestru najít a zachránit.

Jak jsem poznamenal výše, hororům se letos daří a jsem rád, že i Apostle pokračuje v nastaveném dobrém trendu. Gareth Evans totiž doručil pořádně dusný a temný příběh, který by žánroví fanoušci určitě neměli minout. Snímek boduje zejména skvělou historickou atmosférou a kvalitními hereckými výkony.

Menší výtku bych možná směřoval k Danu Stevensovi v hlavní roli. Ten sice nebyl špatný, ale osobně mi při některých scénách přišel nepřesvědčivý. Výborně se však předvedli Michael Sheen jako fanatický vůdce a stále lepší Lucy Boynton (znát ji můžete například ze Sing Street), jejíž kariéru už začínám pozorně sledovat, protože má fakt talent.

Temný horor Apostle vás zavede do krvavého sektářského pekla, kde vám žádný Bůh nepomůže (Recenze)
Zdroj: Netflix

Po příběhové stránce si člověk také nemůže stěžovat. Podobnou dějovou kostru jsme už sice vícekrát viděli, ale Evans přesto dokáže v některých scénách překvapit a dát příběhu nové směřování. Hororové pasáže mají správnou mrazivou atmosféru, které výrazně napomáhá i (v dobrém) nepříjemná hudba.

Místy mi snímek připomínal vynikající britský horor The Wicker Man z roku 1973 (zařadili jsme ho i do článku o sektářských filmech), což je rozhodně slušná vizitka. V Apostle se dočkáme i několika poměrně brutálních a krvavých scén, jsou však do příběhu vložené umně, mají rozumnou míru a nepůsobí jako prázdné násilí.

Mimochodem, emocionálně na mě obzvlášť mrazivě zapůsobilo Thomasovo vyprávění o tom, jak se snažil šířit křesťanství v Číně a jakým peklem si kvůli tomu musel projít. To vše dokázal Evans brilantně vystihnout v jedné vybičované scéně. Skvělé.

Temný horor Apostle vás zavede do krvavého sektářského pekla, kde vám žádný Bůh nepomůže (Recenze)
Zdroj: Netflix

Čili potud vše super. Nicméně, jak to tak už chodí, je tu i několik problémů. V první řadě 130minutová stopáž je možná (pro tento typ filmu) až příliš štědrá. Zároveň však mám pocit, že toho Evans ještě hodně vystřihl, protože některé vztahy mezi postavami působí příliš zkratkovitě a jisté dějové twisty se odehrají také poměrně narychlo.

Právě v těchto momentech by se paradoxně hodily ještě minuty navíc, ale to by se už délka filmu stala pro více diváky skutečně neúnosnou.

Apostle je však navzdory těmto menším výhradám stále solidním žánrovým douškem, který nenudí, jeho atmosféra dokáže pohltit a po hororové stránce funguje více než dobře. Evans se tedy stydět nemusí a jsem si jistý, že jeho snímek v konečném zúčtování o nejlepších hororech tohoto roku určitě nezapadne. 8/10

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse