Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. listopadu 2018 13:50
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Takto možná vypadal Ježíš. V Izraeli našli neobvyklou podobiznu ve starém chrámu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Bohužel je památka ze Šivty ve velmi špatném stavu.

Když žil, tak se jim o fotoaparátech ani nesnilo. Lidem tak k zaznamenávání osob a obličejů zůstávaly jen tradiční metody jako mozaiky či malby. Díky nim se nám zachovaly podobizny z historie.

Nicméně, čím více století dozadu člověk pátrá, tím méně realisticky jsou osobnosti zobrazovány. Lehce bychom dokázali vytvořit dlouhý seznam osob, jejichž skutečnou podobu bychom rádi viděli.

Takto možná vypadal Ježíš. V Izraeli našli neobvyklou podobiznu ve starém chrámu
Zdroj: Zachary Olson

Zaměříme se samozřejmě na Ježíše Krista, ikonickou postavu křesťanského náboženství. Jeho oči na vás hledí snad v každém kostele na světě a lidstvo si za dlouhé období jaksi vytvořilo jeho ideální obraz, ačkoli přesně netušíme, jak vypadal.

Snad nejznámějším zdrojem vzezření jeho tváře nám je dodnes Turínské plátno. Od něho se odvíjejí stovky obrazů i dalších uměleckých děl napříč zeměkoulí.

Aktuálně karty opět zamíchal nový nález z Izraele. Svatá země na východním pobřeží Středozemního moře je místem plným významných náboženských i historických památek. Jednu z nich nedávno výzkumníci podrobili opravám a zkoumání.

Takto možná vypadal Ježíš. V Izraeli našli neobvyklou podobiznu ve starém chrámu
Zdroj: Dror Maayan

Objevili jednu z velmi starých podobizen Ježíše Krista. Na celém případě je však nejzajímavější to, že se nepodobá žádné ze všeobecně známých tváří této známé historické postavy. Našla se dávno, ještě v roce 1920. Její špatný stav však nevzbuzoval žádný bližší zájem až dosud. Technika mezitím přece jen pokročila.

Množství informací se i tak nedozvíme, zejména kvůli špatnému stavu podobizny. Zatím se odborníkům podařilo vytvořit jen pár linií pro lepší představu, na co se člověk dívá.

Domů
Sdílet
Diskuse