Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2018 19:43
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Mileniálové v Číně posílají nahé fotky, aby si mohli půjčit peníze na smartphone nebo oblečení

ZAJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Na fotkách pózují s občankami.

Mnoho lidí dnes žije na dluh. Nemluvíme o dlouhodobých hypotékách na bydlení, ale o mikroúvěrech, které si můžeš vzít před koncem jednoho měsíce a následně peníze splatit během pár dní, týdnů či měsíců.

V Česku jsme už s podobnými nebankovními službami zažili několik problémů, a momentálně se v mikropůjčkové krizi zmítá Čína. V posledních letech se tam zejména mezi mladými lidmi rozvinul trend půjčování peněz.

Stále intenzivněji v Číně roste střední třída společnosti, v níž si už lidé na kvalitu života potrpí víc, chtějí si dovolit dražší mobil či značkové oblečení a neváhají si kvůli tomu půjčovat peníze. Na druhé straně, získat v Číně kreditní kartu a utrácet na dluh není tak jednoduché jako ve Spojených státech či v Česku.

Čínští mileniálové si proto na smartphony a módní výstřelky začali půjčovat od pochybných firem na sociálních sítích. Nejčastěji využívají půjčky ve výši od 20 000 Kč do přibližně 50 000 Kč.

Mileniálové v Číně posílají nahé fotky, aby si mohli půjčit peníze na smartphone nebo oblečení
Zdroj: Tomo News/YouTube

Poskytovatelé půjček samozřejmě nemají žádnou státní licenci, což znamená, že se musí o své peníze investované do zoufalých mladých lidí postarat sami.

Doporučeno
Seznam se s nejlepšími kolekcemi módních domů, které reagují na příchod čínského nového roku ve znamení Zajíce Seznam se s nejlepšími kolekcemi módních domů, které reagují na příchod čínského nového roku ve znamení Zajíce 23. ledna 2023 8:30

Vymysleli zajímavý způsob, jak si půjčky pojistit. Zejména od mladých dívek požadují jako záruku toho, že peníze vrátí, nahé fotky, na kterých dívky drží své občanky jako důkaz identity.

Číňané už fenomén dokonce pojmenovali frází „nahé půjčky“ a vláda se proti nim snaží bojovat. V roce 2016 přitom nezodpovědní poskytovatelé půjček vypustili na internet nahé fotky desítek žen, přičemž nemuselo jít výlučně o osoby, které finance nesplatily.

Ženám přesto přijde jako dobrý nápad poslat cizím lidem své nahé fotky, aby si mohly dočasně přilepšit. Poskytovatelé peněz tak mají záruku, že pokud již peníze neuvidí, mohou fotky zveřejnit či rozeslat přímo rodině a kamarádům.

V čínské kultuře je uctivé chování v rodině velmi důležité, a tak mladí lidé nemohou dovolit, aby se podobné fotky dostaly před oči rodičů.

Často se však opakují případy, že se mladí lidé postupně zamotají v nekonečném kruhu půjčování a zruinují je vysoké úroky či právě úniky intimních fotek.

Domů
Sdílet
Diskuse