Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. února 2019 17:17
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

10 nejzásadnějších momentů, které dostaly Ektora před Fórum Karlín

HUDBA ČESKÝ RAP
Uložit Uložené

Pražský raper má před sebou obrovský milník kariéry. Co všechno se muselo stát, aby se mohl postavit před více než 4 tisíce lidí?

Ektor je v českém rapu pojmem, který snad nikomu už nikdy nebude nutné představovat. Jako jeden z mála působí výhradně sólově, nepatří pod žádné konkrétní vydavatelství a kariéru postavil v první řadě na progresu v tvorbě.

Od většiny kolegů se liší přístupem, selekcí témat, je vyhraněný konkrétním názorem, vyjadřuje se v první řadě přes texty a po stránce jakéhosi hudebního stylu v rapu bychom ho mohli zařadit mezi zastánce tradičních postupů v kombinaci s novým zvukem hlavně díky selekci hudeb. Postupně se snaží zapojovat i melodické prvky a díky flowům se vyhýbá monotónnosti.

Fanoušci ho mají rádi díky drzosti a neustálé demonstraci úspěchu, což se nese prakticky každým jedním jeho projektem. Aktuálně vychází jeho sedmé sólové album Marko a vše zmíněné výše na něm můžeme na základě ukázek sledovat v plné kráse.

1. března zároveň proběhne obrovský křest v pražském Fóru Karlín. Při této příležitosti jsme si pro tebe připravili článek, kde shrneme 10 nejzásadnějších hudebních momentů, které Ektora dostanou až před vyprodanou Prahu.


Vidím to jako včera

Ektorovo debutové album Airon Meidan vzniklo ve spolupráci s producentem Enemym. O tom jsme sice už déle neslyšeli, ale pokud chceš vědět, kde to celé začalo, tak právě u videoklipu Vidím to jako včera. Ikonické záběry Ektoar tagujícího text skladby na prosklenou stěnu a jízda Prahou doprovázejí track, v němž dává raper jasně najevo, že nechce řešit sociální témata, neštěstí ve vztahu ani lásku.

Právě naopak, ukazuje se jako nekompromisní interpret, hovoří o tom, že tvrdě pracuje a popisuje schopnosti, kvůli kterým ho máš cenit. Podobně přistupoval k tvorbě i Rytmus, který byl také názoru, že fanouškovi musíš občas na rovinu vysvětlit, proč by tě měl cenit.

Topství 

Psal se rok 2011 a Ektor se o slovo přihlásil opět. Tentokrát se na produkcích objevily už i kapacity jako DJ Wich, Emeres, Billy Hollywood nebo Jazzy, kteří v té době produkovali hit za hitem. Ektor poprvé zve na svůj projekt i hosty, jmenovitě Huga Toxxxe, Supu a vzdáleného bratrance Strapa.

Narozdíl od prvního počinu se mu v hity podařilo proměnit více skladeb. Důležitá je určitě skladba Most a hrad, díky které Ektor jasně deklaroval, že je rodákem z tohoto města, stojí za ním a je připraven ho čestně v hudebním průmyslu reprezentovat.

Do té doby to vlastně dokázali pouze členové Bigg Boss labelu. Marko je podobnou ikonou pro české hlavní město v očích mladších posluchačů.

Tetris

Netrvalo dlouho a Ektor se o slovo přihlásil opět. Tentokrát už s rovnocenným zapojením legendárního DJe Wiche, se kterým jim to na první pohled ladilo velmi dobře. Spojuje je Praha a kombinace Ektorova hlasu a typických Wichovych produkcí prostě funguje. Fanoušek měl v té době právem pocit, že tito dva to ještě dotáhnou daleko.

I když se jim podařilo vyprodukovat mnoho hitů včetně nejzvučnějšího Loket z vokna, jejich cesty se později rozešly a dlouho si nemohli přijít na jméno. V současnosti by mělo být již vše v pořádku a s odstupem času je Tetris možná nejzásadnějším projektem v Ektorově kariéře. Wich mu dodal ještě pár bodů kredibility a on mohl být ještě sebevědomější.  

V mojom svete, Kontrafakt a Separ

Když už mluvíme o jakési kredibilitě, tu je vždy třeba budovat i v bratrské zemi. Slováci potřebují vždy alespoň malou pomoc od Čechů a naopak. Díky dlouhodobým kvalitním výkonům dostal Ektor možnost objevit se na nejlepším slovenském rapovém albu všech dob po boku Rytmuse, Ega a Separa.

Přítomnost na Navždy je jasným důkazem kvalit interpreta a nenahradí ji ani deset jiných spoluprací. V té době byl totiž hudebně nejhlouběji, jak bylo možné. Pravdou však zůstává, že si Ektora slovenští fanoušci oblíbili i díky Strapovi.

Prázdnej sex

Je pár konkrétních témat, která jsou pro Ektora velmi typická a jednou z nich je opravdu upřímná kritika všech levných žen. Jeho pohled na tuto problematiku je víceméně jasný a i když je sám právem považován za sukničkáře, s radostí věnuje čas popisu konkrétních momentů pravděpodobně i ze svého života.

Ženy mají toto téma rady, aby se vůči podobným reprezentantkám něžného pohlaví mohly vyhranit, mužům zase Ektor mluví z duše. Skladby jako Number 1, Nohy v pěst nebo Prázdnej sex zaznamenávají na YouTube velmi slušná čísla a může za to i frekventovaný výskyt pěkných zadků ve vizuálech.

Jak Jinak

Legendární věta „někdo mi hodil něco do pití“ zlidověla natolik, že se Ektorovi postarala o jeho zatím nejsledovanější videoklip. Podobně jako v případě předchozí skladby, i tato je věnována povolným ženám, které se v klubech chovají neadekvátně svému postavení a dělají ze sebe levné pantofle.

Zde už přichází na scénu Special Beatz, se kterým to pražskému raperovi jde do dnešního dne podobně dobře jako předtím s Wichem. Společně sice zůstávají na jedné rovině, minimálně před posluchačem to však vypadá tak, že experimentují a zkoušejí stále nové věci.

Pauza

Druhé pokračování projektu Detektor mnohým velmi nápadně připomínalo svého předchůdce, ať už po stránce zvuku, vizuálu nebo výběru témat a hostů. Tuto skutečnost si po čase uvědomil i samotný autor, který dosud servíroval projekt za projektem a rozhodl se, že si dá na celých 12 měsíců pauzu od koncertování a vydávání nových tracků.

I když mu to někteří kolegové nevěřili, dokázal to a dnes už víme, že měl tento krok výrazný vliv na pokračování jeho kariéry. Rok 2017 zasvětil Ektor cestování, odpočinku a nabírání inspirace na projekt, který by mohl být pro něj opět přelomový.

Dvojitý křest alba Alfa

Alfa podle očekávání sklidila velký úspěch. Po krátké odmlce si najednou fanoušci začali přítomnosti Ektora na scéně více vážit a opětovali mu energii, kterou vrazil do tvorby tohoto projektu. Byl experimentálnější, měl širší záběr a věnoval pozornost i drobnostem, na které možná dosud jeho autor zapomínal.

Pauza mu prospěla i po stránce živých vystoupení a najednou si mohl dovolit vyprodat ve stejném klubu dvě akce během dvou dnů kvůli extrémnímu zájmu. A každý, kdo byl na obou, ví, že od sebe byly k nerozeznání. Sasazu je klub pro zhruba tisíc lidí a Ektor se tak přirozeně potřebuje přesunout do větších prostor.

Kancelář remix

Svou pozici důležitého československého pilíře ještě Ektor po V mém světě potvrdil na remixu bangeru Kancelář, kde se opět objevuje Kontrafakt a Separ. Rapeři musí fanouškům připomínat, že rap není jen o tom, aby přišli na chvíli do studia nebo na pódium. Ve skutečnosti se za úspěchem skrývá více práce a hodně času přitom musí trávit i v autě.

A právě proto vznikla tato skladba, se kterou se okamžitě ztotožní každý „áčkový“ interpret. Kluci doručili důvěryhodné i vtipné řádky, ale v první řadě potvrdili, že za Ektorem stále stojí. Zároveň se obnovuje důležitá spolupráce z dob Tetrisu, protože Kancelář produkoval DJ Wich.

Marko

Velmi klíčovou fázi začal Ektor tvořit před pár týdny, když poprvé avizoval vydání nového projektu. Už samotný název korespondující s jeho křestním jménem napovídá, že půjde o velmi osobní záležitost. Z prvních ukázek víme, že Ektor sám sebe staví do pozice rapera, který má všechno, všichni mu závidí a nepotřebuje ničí pomoc. Egotripovost se však v jeho textech objevuje od prvních skladeb a pokud by se najednou začal věnovat společenským problémům, asi bychom nemohli tvrdit, že je sám sebou.

Velmi mile překvapily spolupráce s Pil Cm nebo Yzomandiasem a pochválit musíme i výběr hudebních produkcí. Bude zajímavé sledovat, kam se rozhodne pražský raper posunout svá živá vystoupení, ale to se dozvíš pouze v případě, že 1. března navštívíš Fórum Karlín. Právě tam totiž proběhne zatím největší peklo, jaké kdy Ektor živě předvedl.  

Do pozornosti ještě jednou dáváme možnost zakoupit si vstupenky na křest v předprodeji, protože na místě již skoro určitě nebudou. Nezapomeň ještě v anketě hlasovat, který moment považuješ za nejzásadnější a v komentářích nám dej vědět, jaký track by měl podle tebe určitě zaznít živě.

Anketa:
Jaký moment Ektorovy kariéry považuješ za nejzásadnější?
Vidím to jako včera
Topství
Tetris
V mojom svete, Kontrafakt a Separ
Prázdnej sex
Jak Jinak
Pauza
Dvojitý křest alba Alfa
Kancelář remix
Marko
Vidím to jako včera
19 %
164 Hlasů
Topství
8 %
72 Hlasů
Tetris
34 %
292 Hlasů
V mojom svete, Kontrafakt a Separ
6 %
55 Hlasů
Prázdnej sex
9 %
74 Hlasů
Jak Jinak
6 %
52 Hlasů
Pauza
5 %
43 Hlasů
Dvojitý křest alba Alfa
6 %
51 Hlasů
Kancelář remix
2 %
13 Hlasů
Marko
4 %
34 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse