Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. ledna 2019 16:16
Čas čtení 0:00
Daniel Michalík

První sex, stud před partnerem či předstíraný orgasmus. Sex Education se těchto témat nebojí a ukáže ti více (Recenze)

První sex, stud před partnerem či předstíraný orgasmus. Sex Education se těchto témat nebojí a ukáže ti více (Recenze)
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Novinka od Netflixu se nestydí ukázat explicitní scény a nahlédnout do nejosobnějších problémů dospívání.

Netflix si momentálně získává mladistvé diváky seriálem Sex Education, o kterém ses teprve nedávno mohl dozvědět z našeho článku. Témata prvního sexu či středoškolských vztahů jsou sama o sobě lákadlem a už úvodní explicitní scény první epizody dávají jasně najevo, že se tvůrci nebáli ukázat mladým více.

Příběh zachycuje život 16letého Otis (Asa Butterfield) a jeho problémy s dospíváním. Nemá žádné osobní sexuální zkušenosti, ale jeho matka paradoxně působí jako sexuální terapeut. Díky tomu se hodně naučil a brzy začne pomáhat studentům, kteří se mu přicházejí svěřovat se svými osobními a trapnými tajemstvími.

Jeho talentu si všimne okouzlující Maeve (Emma Mackey) a nepotrvá dlouho, než spolu rozběhnou sexuální poradnu. Dvojice se ale mezitím snaží řešit vlastní strasti a životní překážky a nechybí tomu humor či emoce. Dokázal Netflix zabodovat i po kvalitativní stránce?

Prvý sex, hanba pred partnerom či predstieraný orgazmus. Sex Education sa týchto tém nebojí a ukáže ti viac (Recenzia)
Prvý sex, hanba pred partnerom či predstieraný orgazmus. Sex Education sa týchto tém nebojí a ukáže ti viac (Recenzia) Zdroj: Netflix

Streamovací gigant se rozhodl vyprávět děj v osmi epizodách a zbytek si nechal do budoucna. Sex Education tě velmi pravděpodobně zaujme již od samého začátku a jeho sympatické postavy ti přirostou k srdci. Každá je sama o sobě jedinečná a zatímco se s nimi v první polovině série jen seznamujeme, v té druhé dávka humoru ubývá a dbá se více na emoce.

Najdeš tu tématiku prvního sexu, masturbace, předstírání orgasmu či dokonce sexuálního fantazírování. Na druhou stranu seriál řeší i témata potratu, homosexuality a vycházení v rodině. Veselé příhody střídají vážně i dramatické, a díky skvělé rovnováze je Sex Education nevšední zábavou, při níž můžeš vypnout mozek.

Scénář plný britského humoru podporuje podmanivý soundtrack a každá epizoda odsýpá velmi svižně. Herci hrají nadmíru dobře a potěší ať výkon samotného Asa Butterfielda nebo šarmantní Gillian Anderson hrající jeho matku. Nezaostává ani Emma Mackey v roli Maeve, zdánlivě připomínající oblíbenou Margot Robbie.

Třeba ale uznat, že cílová skupina je určena zejména pro diváky mladého věku. Nic to však nemění na faktu, že si seriál užijí i starší a zkušenější diváci.

Prvý sex, hanba pred partnerom či predstieraný orgazmus. Sex Education sa týchto tém nebojí a ukáže ti viac (Recenzia)
Prvý sex, hanba pred partnerom či predstieraný orgazmus. Sex Education sa týchto tém nebojí a ukáže ti viac (Recenzia) Zdroj: Netflix

Jde hlavně o uvolněnou, místy až retro minisérii připomínající počiny ze středoškolského světa jako 13 Reasons Why či Riverdale. Takže pokud máš podobný vkus, novinku by sis rozhodně neměl nechat ujít. Dost pravděpodobně ji zhltneš i za jeden den.

Osobně jsem rád, že se Sex Education snažilo o originalitu ať už v ději samotném, nebo ve způsobu, jak přistupuje k jednotlivým postavám a hledí do jejich nitra. Je pravdou, že divák velmi rychle pochopí, jakým směrem se bude příběh ubírat, ale zejména finále dokazuje, že tomu není vždy tak.

Druhá série bude zřejmě více než jistotou a osobně se na ni těším. Seriálu proto uděluji osm bodů z deseti s tím, že jsem se bavil, místy zamyslel a celkově měl z něj příjemný pocit. Potenciál rozšířit děj dalšími cestami tam je. Na konci zůstává mnoho nevyřešených situací, které nám budou ležet v hlavě, dokud se dočkáme pokračování.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse