Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. února 2019 16:41
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Češi a Slováci mají s jinakostí skutečně problém. Odkud se v nás berou negativní předsudky a stereotypy?

Češi a Slováci mají s jinakostí skutečně problém. Odkud se v nás berou negativní předsudky a stereotypy?
Zdroj: unsplash.com/Dmitrij Paskevic
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Předsudků se nikdy nezbavíme, ale můžeme se nad nimi racionálně zamýšlet.

Vzpomínáš si ještě na loňský celoevropský průzkum, který vyprávěl o stereotypech a předsudcích vůči jiným etnickým či náboženským skupinám? Česká republika a Slovensko, ale i zbylá část východní Evropy, v něm vyšly opravdu katastrofálně. I v tomto regionu se sice našla „zelenější“ místa, ale naše dvě země působily jako černé díry ve středu starého kontinentu.

Odkud se v nás tyto stereotypy a předsudky vůči lidem, kteří jsou „jiní“, berou? Na úvod bychom si mohli přiznat, že s akceptací jinakosti máme skutečně problém. Oproti severským zemím vypadáme jako rasistické národy netolerující nic, co je jen trošku jiné. A ona to je skutečně částečně pravda.

Náš problém tolerovat jiné lidí, než jsme my sami, vychází z toho, že na ně prostě nejsme zvyklí. Tedy nejsme zvyklí na samotnou jinakost. Z toho důvodu velmi snadno propadáme předsudkům a stereotypům, což u některých jedinců vede až k rasismu.

Stereotypy a predsudky
Stereotypy a predsudky Zdroj: unsplash.com / Pixpoetry
 

Je však třeba poznamenat, že předsudky a stereotypy nemusí být myšleny pouze negativně. Stejně jako negativní si vytváříme i pozitivní předsudky. Španělé a Italové jsou přátelští a všichni Francouzi jsou styloví a umí perfektně vařit. Příkladů z opačného spektra je nepočítaně a v našich končinách se týkají zejména Romů, imigrantů a homosexuálů.

Stereotypní myšlení je, že Romové jsou hloupí, líní a jen obírají stát, všichni imigranti jsou teroristé a přišli nás pozabíjet a homosexuálové jsou nemocní lidé s nechutnými úchylkami, kteří se chovají nanejvýš afektovaně.

Proč je tak jednoduché přijít k těmto přesvědčením? Většina lidí totiž s takovými jedinci do přímého kontaktu ani nepřichází. Žádného Roma ani homosexuála osobně neznají a imigranty viděli v lepším případě v televizi, v tom horším o nich četli na stránkách pofidérních médií.

Stereotypy a predsudky
Stereotypy a predsudky Zdroj: unsplash.com / Annie Spratt
 

Je důležité poznamenat, že vlastnosti, které těmto skupinám připisujeme, mohou být skutečně u některých jedinců z daných skupin přítomny. Mezi imigranty se určitě našlo pár teroristů, někteří Romové skutečně nechtějí pracovat, ale rozhodně nemůžeme tyto vlastnosti připisovat všem.

Domů
Sdílet
Diskuse