Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. února 2019 17:46
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Kim Čong-un si objednal 90 000 lahví vodky. Zabavili mu je holandští celníci

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Severokorejský diktátor nebude ze zásahu nadšený.

I diktátoři si rádi pochutnají na kvalitní ruské vodce. Na vlastní oči se o tom přesvědčili holandští celníci, kteří v přístavu Rotterdam zabavili parádní úlovek 90 tisíc lahví vodky směřujících do Severní Koreje. Údajně podle místních nizozemských zpráv mělo jít o vodku určenou přímo pro diktátora Kim Čong-una a čelní představitele tamní armády.

Vodka vyplula na čínské nákladní lodi Nebula z Ruska, přičemž putovala přes německý Hamburk, nizozemský Rotterdam až do Číny. Už německým celníkům se zásilka zdála podezřelá, a tak ji označili, což prověřili v Nizozemsku. Vodka byla dokonce ukryta v trupu letadla, které mělo směřovat do Číny.


Celníci však odmítli médiím prozradit, proč byla zásilka označena za podezřelou, protože by tím upozornili i samotných pašeráky. Zásilka mohla být zabrána z důvodu, že OSN uvalila na Severní Koreu sankce, a tak s diktátorským režimem nelze komerčně obchodovat. Přesto se objevují podezření, že některé země sankce obcházejí.

Jak informoval The Guardian, Severní Korea v čele s Kim Čong-unem si potrpí na luxus, který však zůstává jen mezi elitou. Odhady říkají, že za posledních 8 let utratil diktátor více než 4 miliardy dolarů na dovoz luxusních produktů z Číny, a tak měla být ruská vodka jen dalším výrobkem na dlouhém seznamu.

Domů
Sdílet
Diskuse