Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2019 16:21
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Yzomandias: Stroj na hity, rok výroby 1991

HUDBA ČESKÝ RAP MILION PLUS
Uložit Uložené

Český raper a hlavní pilíř Milion+ dnes slaví 28 let a my jsme si při této příležitosti připravili výběr nejlepších skladeb.

Pokud bychom nyní chtěli hledat nejlepšího českého rapera, určitě bychom do top trojky museli zařadit Yzomandiase, který má za sebou zatím velmi specifickou, ale o to atraktivnější kariéru. Ač by si mnozí hudebně méně vzdělaní fanoušci mohli myslet, že se zjevil zničehonic díky jednomu ze svých hitů, opak je pravdou.

Jako jeden z mála současných reprezentantů nové vlny si zodpovědně prošel přerodem od pomyslné ulice až k tomu, co nazýváme new school. Dnes je jeho nejzásadnějším reprezentantem v Československu a také pro zbytek domácích kolegů je právem vzorem.

Doporučeno
Co nosí nejrelevantněji se oblékající raper u nás? Rozebrali jsme outfity Yzomandiase Co nosí nejrelevantněji se oblékající raper u nás? Rozebrali jsme outfity Yzomandiase 22. dubna 2018 20:31

Krom hudby si dává záležet i na druhé polovině úspěchu, kterou je v současnosti image a zodpovědný přístup k tvorbě. K tomu patří i videoklipy, kvalitně zpracované a logicky promyšlené promo, což je výsadou celého týmu v Milion+.

My jsme se rozhodli při příležitosti jeho 28. narozenin připravit článek, ve kterém si zavzpomínáme na deset jeho posledních hudebních projektů, alb, EP, spoluprací a mixtapeů, v rámci nichž vybereme jednu, podle našeho názoru nejlepší skladbu. Cílem není hodnotit, ale spíše si zavzpomínat na jeho tvorbu, díky čemuž budeš mít třeba důvod se k některým nosičům po přečtení článku vrátit.


Pod vlivem (2012)

Najít správná slova při tomto ikonickém projektu není jednoduché. Jackpotův nečekaný odchod poznamenal českou rapovou scénu do značné míry, ale zůstalo po něm množství kvalitní hudby včetně Pod vlivem s Yzomandiasem.

Sedim vysoko je nepopiratelný banger, kde kluci v té době ještě rapovali v první řadě o hulení, které bylo jednou z jejich oblíbenou činností.

Yzotape (2013)

Pro mě osobně byla právě Růženka první skladbou, díky které jsem začal Jakubovu tvorbu sledovat. Výrazný a silný hlas, vyčnívající hudební produkce a trefný popis tuctové, jednoduché a povolné ženy je nadčasový i dnes.

Už tehdy byl součástí (v té době) Logicovy tvorby i Jimmy Dickson.

Hráč roku vol. 3 (2014) 

První projekty nesly název Hráč roku a šlo o třídílnou sérii, v rámci níž se autor dokázal představit a postupně ukazovat svůj osobní progres.

I když jsme za nejlepší vybrali Black Swan, stále je aktuálních i mnoho jiných věcí z tohoto projektu a i my v redakci se k němu rádi vracíme.

Starship: Oblivion EP (2014)

Toto EP je fanouškům Logica, dnes již známého výhradně pod pseudonymem Yzomandias, asi nejvzdálenější. A to nejen proto, že zní jako z vesmíru a k jeho pochopení potřebuješ pomyslnou vesmírnou loď.

Za všechny vybíráme Intergalaktického pasáka, který je dokonalou definicí tohoto relativně experimentálního projektu.

YZOmandias (2015)

V té době si ještě kluci stále říkali Yzo Empire a pro společnost byli nepochopení nejen hudbou, ale i imagí, přístupem k tvorbě, a dokonce i tento (dnes stále skvělý) videoklip si v té době našel hodně kritiky.

I přesto je Hvshtvg skladbou, která velmi mnoho mladých fanoušků přesvědčila, že boombap nemůžeme poslouchat donekonečna. Jak ještě v jednom případě níže, i zde je třeba připsat zásluhy Dalybovi z Haha Crew.

J.Eden mixtape (2016)

Roky 2015 a 2016 považujeme za pravděpodobně nejzásadnější v Yzově kariéře, neboť stihl vydat rovnou 3 projekty a na každém z nich je vidět posun o mílový krok směrem k tomu, co si posluchač zasloužil v té době slyšet i u nás, ne jen v zahraničí.

V těchto časech končí Jakub s dredy a začíná diktování toho, jak to má vypadat. Tato skladba ještě pochází z roku 2015, ale na mixtape se ještě probojovala.

Ze Dna (2016)

Když náhodou neznáš řádek: „Jakube ty si nějak zhub, sem nejed, sem šetřil na zlatej zub,“ ještě máš co dohánět, předpokládáme však, že tyto znalosti dobíhat nepotřebuješ. V roce 2016 jsme už věděli, že nejstabilnější pilíř Milion+ se chystá být trendsetterem po všech stránkách a právě on bude diktovat trend pro pomyslnou novou vlnu.

Obzvlášť oceňujeme, jak tempa a atmosféry v polovině tracku přinutí posluchače zamyslet se nad tím, co se vlastně děje.

[Gudlak] (2016)

V roce 2016 byl jediným slovenským členem Milion+ Gumbgu, který je dnes známý pod pseudonymem Karlo. Právě s ním udělal Yzomandias kratší, ale zároveň pro posluchače atraktivní projekt Gudlak.

V tomto případě jsme diskutovali hlavně o věcech Čísla a Alenku, nakonec jsme se shodli, že druhá jmenovaná skladba nás po tématické stránce baví více, je temnější a zásluha v tomto případě patří i autorovi hudební produkce Dalybovi.

Zhora vypadá všechno líp (2017)

Yzovo spojení s Nik Tendem mělo pro oba jen velmi pozitivní efekt a jejich společné věci jsou často těmi nejvýraznějšími všude, kde se objeví. Na Kawasaki nás obzvlášť baví pasáž s citoslovci, ale obecně jde o výraznou záležitost, která pomalu během jednotlivých slok graduje k refrénem se schopností bourat kluby. V konečném důsledku za všechno mluví také počítadlo views.

Sbohem Roxano (2018)

Původně jsme chtěli vybrat jako nejlepší track Rehab, který je skvělým dozněním velmi zvučného alba, když už však máme v nadpisu ty hity, tak vybíráme Kokalero, které je jasnou definicí toho, co Yzomandias dokáže.

Ve skladbě jasně popisuje, co měl, kde je teď a čeho ještě chce dosáhnout, zároveň přitom nepotřebuje polevit na tempu, což je přímo úctyhodné. Jeho továrna na bangry se nezastavila ani v minulém roce a zbývá nám už jen čekat, s čím ještě přijde.


Na závěr ještě připomínáme, že připouštíme subjektivnost tohoto výběru, každému se může líbit jiná skladba. Klidně nám dej v komentářích vědět o tvých nejoblíbenějších. My Jakubovi přejeme hlavně hodně zdraví a energie do dalších projektů.

Domů
Sdílet
Diskuse