Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. června 2019 15:44
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Co se ve skutečnosti stalo s Ďatlovem, Bruchanovem a Fominem, třemi viníky černobylské havárie?

Co se ve skutečnosti stalo s Ďatlovem, Bruchanovem a Fominem, třemi viníky černobylské havárie?
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Jak dopadli Bruchanov, Fomin a Ďatlov?

V poslední epizodě seriálu Chernobyl od HBO jsou tři viníci černobylské havárie postaveni před soud. Zástupce hlavního inženýra Anatoly Ďatlov, šéf elektrárny Viktor Bruchanov a Bruchanovův zástupce Nikolaj Fomin byli tři z hlavních odpovědných za výbuch reaktoru, ale seriál nám neukázal celou pravdu. Před soud totiž bylo postaveno šest lidí, zbylí tři z nižších pozic.

Zleva v seriálu Bruchanov, Ďatlov a Fomin

Čo sa stalo s tromi vinníkmi Černobyľskej havárie?
Čo sa stalo s tromi vinníkmi Černobyľskej havárie? Zdroj: HBO

Ďatlova však v seriálu není vidět jen na lavici obžalovaných. Vědkyně Chomjuková ho navštíví v moskevské nemocnici, kde je Ďatlov přesvědčen o tom, že ho dají zastřelit – i přesto, že neustále opakoval, že byl nevinný.

A vydrželo mu to až do smrti. Ďatlov měl strávit 10 let ve vězení, ale po odpykání části trestu získal při rozpadu Sovětského svazu amnestii. O pár let později, v roce 1995, však kvůli zástavě srdce, pravděpodobně způsobené radiací, zemřel, stále přesvědčen o tom, že na vině byl chybný reaktor, ne on.

Čo sa stalo s tromi vinníkmi Černobyľskej havárie?
Čo sa stalo s tromi vinníkmi Černobyľskej havárie? Zdroj: pd

O Bruchanovovi se toho mnoho neví. Po pěti letech byl kvůli zdravotním problémům propuštěn z vězení. Nikolaj Fomin, jeho zástupce, se před i po soudu pokusil o sebevraždu, což celý proces zdržovalo. Rozbil si brýle a pokusil se podřezat si žíly střepy.

Nebyl však úspěšný a po roce ve vězení byl nakonec přesunut do psychiatrické léčebny, kde vydržel tři roky. Není jasné, co se s ním dělo potom, ale jeho zdraví se rapidně zhoršovalo a velmi veselý osud tedy nečekal ani posledního z trojice.

Domů
Sdílet
Diskuse