Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. července 2019 19:45
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Bitcoinová síť ročně spotřebuje skoro stejné množství elektřiny jako celá Česká republika

TECH
Uložit Uložené

Udržovat v chodu bitcoinovou síť něco stojí.

Cena bitcoinu se aktuálně pohybuje zhruba na 11 tisících dolarech, ale málokdo si uvědomuje, jakou spotřebu energie vyžaduje udržování této celé bitcoinové sítě.

Ačkoliv na svém počátku mohl bitcoin těžit téměř každý na svém průměrném počítači, dnes je to naprosto jinak a bez speciální sestavy sestávající z několika grafických karet nejnovějších generací si ani neškrtnete.

Takto obrovský výpočetní výkon, který během těžby využívá plně svůj potenciál vyžaduje tomu úměrné množství energie, která se na vašem účtu za elektřinu pěkně promítne.

Své o tom vědí vědci z Cambrigdské Univerzity. Ti nově představili nástroj zvaný Cambridge Bitcoin Electricity Consumption neboli CBECI, který přehledně ukazuje spotřebu bitcoinové sítě s aktualizací každých 30 vteřin.

Bitcoinová síť ročně spotřebuje skoro stejné množství elektřiny, jako celá Česká republika
Bitcoinová síť ročně spotřebuje skoro stejné množství elektřiny, jako celá Česká republika Zdroj: CBECI

Tento přehled aktuálně tvrdí, že spotřeba bitcoinové sítě činí zhruba 60 TWh za rok, což převyšuje spotřebu zemí jako například Švýcarsko, Řecko nebo Rumunsko. A ke spotřebě České republiky 62,34 TWh taky nemá daleko.

Jen pro porovnání, kdyby se stejná spotřeba použila například na napájení rychlovarných konvic, bylo by možné je při jejich varu napájet 1,5 roku po celé Evropě.

Domů
Sdílet
Diskuse