Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. července 2019 18:37
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Většina lidí upřednostňuje seznamování přes sociální sítě před osobním setkáním, tvrdí studie

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V posledních letech se čím dál častěji lidé seznamují díky online seznamkám či sociálním sítím.

Snadný přístup k sociálním sítím a jejich současná popularita je jeden z hlavních důvodů, kvůli čemuž jsou mnozí lidé, a převážně mladí, stále více pasivní setkávat se osobně v reálném světě a poznávat nové lidi.

Podle studie vypracované vědci ze Stanfordovy univerzity a University of New Mexico lidé stále častěji upřednostňují jednodušší cestu, jak navazovat přátelství a potenciálně vztahy, a to prostřednictvím internetu.

V roce 2017 se údajně až 39 % heterosexuálních párů poprvé vidělo na fotce ze sociálních sítí a toto číslo podle všeho stále stoupá.

Stejně tak podle vědců postupně upadá seznamování tradičními způsoby jako v práci, ve škole, na akcích či díky společným přátelům a nahrazuje ho právě internet. Vědci ve svém výzkumu sesbírali od 3 510 heterosexuálních párů odpovědi na otázku, jak se poznali, a výsledky jsou alarmující.

Partnerů, kteří se seznámili prostřednictvím internetu, v roce 1995 byla jen zanedbatelná 2 %, zatímco rok 2010 dokázal zvýšit tuto hodnotu až na 20 %. Stejně se stále více zvyšuje křivka lidí, kteří se poznali díky známé online seznamce Tinder.

Podle jiné studie z roku 2018 vědci také zjistili, že lidé mají na sociálních sítích tendenci ucházet se o přibližně 25 % krásnějších potenciálních partnerů, než jsou oni sami. Předpokládají totiž větší úspěch než v realitě, protože na internetu mohou lhát fotkami a díky filtrům dokáží vypadat mnohem lépe než ve skutečnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse