Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. července 2019 21:24
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Tour de France 2019 je ukončena! Peter Sagan si odnáší rekordní sedmý zelený dres

SPORT
Uložit Uložené

Několikatýdenní cyklistické šílenství je definitivně u konce.

Tour de France 2019 je úspěšně za námi. 128 kilometrů dlouhá trať v srdci Paříže zakončila několikatýdenní cyklistické šílenství. Poslední, 21. etapa TdF přesunula peloton z města Rambouillet na slavný pařížský bulvár Champs-Élysées. V hlavním městě Francie si cyklisté užili až osm kol.

Top 5 v poslední, 21. etapě:

1. Caleb Ewan
2. Dylan Groenewegen
3. Niccolo Bonifazio
4. Max Richeze
5. Edvald Boasson Hagen

Během 106. ročníku Tour si opět získal naše srdce zejména rodák ze Žiliny, Peter Sagan, jezdící za německý tým Bora-Hansgrohe. Kromě toho si však odnáší i zelený dres. Podařilo se mu to již historicky posedmé. V dnešní poslední etapě skončil na desátém místě.

Během letošní soutěže sice obsadil první místo jen jednou, a to v 5. etapě, ale díky získaným 346 bodům si dokázal udržet zelený dres a je tak definitivním vítězem bodovací soutěže.

Je důležité podotknout, že takový sportovní úspěch se ještě předtím nikomu nepodařil. Sagan doslova přepsal historické tabulky prestižní cyklistické soutěže Tour de France!

„Dnes je na řadě Paříž a etapa pro sprintery, vyhrát na Elysejských polích by bylo úžasné. Byla to krásná Tour,” řekl před startem poslední etapy Tour Peter Sagan.

Peťo se navíc letos v etapách dostal do nejlepší celkem devětkrát, což je nejvíce ze všech. Na pódiu byl třikrát, lepšího skóre dosáhli jen Australan Caleb Ewan, Francouz Julian Alaphilippe a Ital Elia Viviani.

Výsledky poslední, 21. etapy

Žlutý dres:
Egan Bernal 
Zelený dres: Peter Sagan
Tečkovaný dres: Romain Bardet
Bílý dres: Egan Bernal 

Egan Bernal získal žlutý i bílý dres, Peter Sagan zelený a Romain Bardet tečkovaný. Jak je již zvykem, o všem bylo už před finálním závodem rozhodnuto díky výsledkům z předešlých etap. Stačilo jen, aby jezdci úspěšně dorazili do cíle.

Nejbojovnějším jezdcem letošní Tour byl Julian Alaphilippe. Ocenění Prix de la combativité získal díky hlasování fanoušků prostřednictvím sociální sítě Twitter. 

Vítězem letošní TdF je tedy kolumbijský cyklista Egan Bernal jezdící za Ineos. Podobně jako Saganovi mu stačilo dnes jen přijet do cíle, aby si definitivně odnesl žlutý dres. Nejlepším vrchařem byl Romain Bardet.

21. etapa byla tradičně především poctou vítězům. Rozhodující byl opět hromadný závěrečný spurt na pařížských Elysejských polích. Saganovi se v poslední etapě ještě nikdy nepodařilo umístit na prvním místě. V minulosti však skončil pod Eiffelovkou dvakrát druhý a i nyní patřil k favoritům.

Tour de France 2019 je ukončená! Peter Sagan si odnáša rekordný siedmy zelený dres
Tour de France 2019 je ukončená! Peter Sagan si odnáša rekordný siedmy zelený dres Zdroj: TdF

Saganovy úspěchy na Tour de France

Pro Peťa byla letošní účast na TdF už osmou v kariéře. V předchozích sedmi se mu podařilo získat šestkrát zelený dres a poměrně často se v něm na závodech i objevoval díky prvenství v bodovací soutěži.

Občasně si oblékl i žlutý pro nejlepšího muže celkového pořadí. Právě proto je považován za jednoho z nejlepších. Sagan je dokonce jediným závodníkem, který získal zelený trikot ve svých prvních pěti účastech na Tour.

Vítězové zeleného dresu na Tour de France
2019 – Peter Sagan
2018 – Peter Sagan
2017 – Michael Matthews

2016 – Peter Sagan

2015 – Peter Sagan
2014 – Peter Sagan
2013 – Peter Sagan
2012 – Peter Sagan
2011 – Mark Cavendish
2010 – Alessandro Petacchi
Domů
Sdílet
Diskuse