Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. srpna 2019 10:49
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

V Osvětimi vyryl své jméno do zdi. Prý netušil, že tím porušuje zákon

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Odsouzený muž údajně netušil, že jedná protizákonně.

38letý Ir při návštěvě někdejšího nacistického koncentračního tábora v Osvětimi rozhodně pochybil. Jak informuje ve své reportáži TV JOJ, pomocí mince chtěl do budovy vyrýt své jméno. Stráž muzea proto na turistu z Irska zavolala policii. Podle výpovědi si muž nebyl vědom toho, že jedná protiprávně.

Jak však pro JOJ uvedl mluvčí policie Piotr Szpiech, za ničení kulturní památky hrozí až 10 let odnětí svobody. Důvod, proč Ir tímto způsobem jednal, je ten, že na místě viděl další vyřezaná jména, a tak si myslel, že nedělá nic špatného.

Doporučeno
V Osvětimi pomohla přivést na svět 3 000 dětí. Většinu však nechali nacisté utopit či vyhladovět V Osvětimi pomohla přivést na svět 3 000 dětí. Většinu však nechali nacisté utopit či vyhladovět 14. října 2018 9:30

Podobných případů je však podle mluvčího Szpieche opravdu hodně a před soudem za stejný čin jen před několika týdny skončily také dva 17letí Portugalci. 

Soud 38letého neuvědomělého vandala odsoudil na jeden rok odnětí svobody s podmíněným výkonem trestu na 2 roky a za zničení místa na budově bude muset zaplatit finanční odškodnění ve výši 7 760 korun. Proti rozhodnutí se odsouzený Ir neodvolal.

Domů
Sdílet
Diskuse