Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
14. srpna 2019 12:32
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Požáry na Sibiři už pohltily lesy o rozloze Řecka, kouřový oblak je už větší než Evropská unie

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Obrovské požáry na Sibiři neutichají, za poslední týdny bylo zničeno více než 13 milionů hektarů lesa.

Aktuálně hoří na Sibiři přibližně 200 požárů. I když se hasičům několik desítek z nich podařilo eliminovat, pár z nich se stále rozšiřuje. Neexistují však lidské kapacity, které by s tím dokázaly něco udělat. The Guardian informuje, že kouřový oblak vytvořený požáry od začátku roku již v posledních dnech překonal rozlohu celé Evropské unie, která činí přibližně 450 milionů hektarů

Samotné požáry zničily za poslední měsíce více než 13,4 milionu hektarů lesa, což je více než rozloha celého Řecka. Ruská Sibiř sice zažívá stepní a lesní požáry každý rok, v tom letošním ale jde o extrémy, které budou mít podle všeho dopad i na životní prostředí jako takové. Rekord z roku 2012, kdy požáry zničily 18,1 milionu hektarů lesů, ale ještě překonán nebyl.

Doporučeno
Na Sibiři během dne zmizelo slunce. Tento přírodní fenomén se v ruské oblasti opakuje pravidelně Na Sibiři během dne zmizelo slunce. Tento přírodní fenomén se v ruské oblasti opakuje pravidelně 13. srpna 2019 18:28

Greenpeace se obává i přímého dopadu požárů na globální oteplování a také zhoršení zdravotního stavu lidí s obydlími nedaleko znečištěných míst. Ruská vláda už vyčlenila na hašení více než v přepočtu 2 miliardy korun, je to však i hra s časem, neboť podle Yahoo je vážně ohrožena existence Arktidy. 

Někteří už apelují i na skutečnost, že když hořela katedrála Notre Dame, veřejnost byla zděšena, o ničem jiném se nemluvilo a miliardáři slibovali obrovské příspěvky na záchranu. Aktuálně však zrak odvracejí. Vývoj požárů je možné sledovat na stránce Fires.ru.

Domů
Sdílet
Diskuse