Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. srpna 2019 14:52
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Dívku nechtěli přijmout do prestižního chlapeckého sboru. Její matka podala žalobu kvůli diskriminaci

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Soud však její žalobu zamítl. Hlasy obou pohlaví podle předsedy senátu neodpovídají stejnému zvukovému projevu.

Velmi prestižní a výběrový chlapecký sbor v německém Berlíně s názvem Berliner Staats und Domchor, ve kterém pochopitelně zpívají jen samí chlapci, zamítl žádost o přijetí do svých řad 9leté dívky. A to i přes odvolání její matky, která tvrdí, že její dcera je mimořádně nadaná a talentovaná zpěvačka s různými oceněními.

O případu informuje německý portál Bild. „V chlapeckém sboru nikdy nemůže zpívat dívka, stejně jako klarinet nemůže hrát ve smyčcovém kvartetu,“ odůvodnilo zamítnutí žádosti vedení uměleckého souboru. Matka dívky je však právnička a tento postup sboru se jí nelíbil. Poslala proto k soudu žalobu pro diskriminaci.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Vienna Boys Choir (unofficial) (@wienersangerknabenpic),

Soud však žalobu zamítl. „Vzhledem ke specifickému zvuku čistě chlapeckého sboru je vedení souboru oprávněné dívky odmítnout. Jejich hlasy neodpovídají stejnému zvukovému projevu,“ odůvodnil rozhodnutí předseda senátu a soudce 3. komory berlínského správního soudu Jens Tegtmeir.

Matka si však i přes nepříznivý rozsudku myslí, že jde o neoprávněný postup vedení sboru. V obžalobě tvrdila, že její dceři bylo odepřeno právo na stejné hudební vzdělání jako opačnému pohlaví a odmítnutí nebylo založeno na objektivním hodnocení hudební kvality.

Domů
Sdílet
Diskuse