Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. září 2019 9:10
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Požáry v amazonském pralese nejsou jen o hovězím mase a veganství. I používání smartphonu ničí pralesy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Amazonský prales zažívá zlatou horečku.

Invazivní požáry po celém světě lidem alespoň v posledních týdnech otevřely oči. Začali se více zajímat o environmentální problémy, které jsou pro lidstvo stále citelnější. Buzzfeed News se na situaci podívalo podrobněji a zjistilo, že požáry nesouvisí pouze s tamním zemědělstvím, ale také s těžbou zlata.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Amazon Watch Official (@amazonwatch),

Zlatá horečka v Jižní Americe úzce souvisí s masivními požáry. Miles Silman, spoluzakladatel Wake Forest University's Center for Amazonian Scientific Innovation (Cinco), tvrdí, že zlato se nedá vytěžit aniž by se pokácely lesy. „Tolik, kolik akrů lesa vyrubeš, tolik zlata se ti podaří vytěžit,“ říká.

Možná jsi to ani netušil, ale i běžná elektronika jako například smartphone „obsahuje“ zlato. Není ho však hodně, například takový iPhone 6 obsahuje 0,014 gramu, což je v přepočtu jen několik korun. Pokud se na to však podíváme globálně, elektronický trh ročně spolkne stovky tun zlata. „Těžba zlata v Jižní Americe je srovnatelná se zlatou horečkou v Kalifornii, která byla v roce 1850,“ říká Silman pro Buzzfeed News.

Doporučeno
Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) 25. srpna 2019 18:16

Před pár dny jsme si popovídali s klimatologem Pavlem Faškem. Ten mimo jiné zdůraznil, že požáry nevznikly přirozeným způsobem. „Byly založeny lidským faktorem a sledují se tím i další, ať už politické nebo zemědělské cíle, které souvisí s využíváním toho prostoru i pro jiné účely než dosud,“ řekl v rozhovoru.

Domů
Sdílet
Diskuse