Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. října 2019 14:34
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Tesla už dokáže sama vyparkovat a přijet k majiteli. Funkce ale způsobuje nebezpečné situace

TECH
Uložit Uložené

V posledním softwarovém upgradu přibyla očekávaná funkce dálkového ovládání Smart Summon.

Tesla začíná majitelům svých automobilů rozesílat softwarovou aktualizaci s označením 10.0. Už jsme tě informovali, že v zaparkovaném vozidle umožní sledovat YouTube nebo Netflix, novinek je pořád více.

Za tu užitečnější můžeme označit tzv. Smart Summon, tedy cosi jako inteligentní zavolání auta nebo jeho dálkové ovládání na maximálně 60 metrů.

Doporučeno
Tesla Model 3 už má interiér kompletně bez kůže. Musk vyhověl aktivistům z PETA Tesla Model 3 už má interiér kompletně bez kůže. Musk vyhověl aktivistům z PETA 2. září 2019 10:09

Hlavní myšlenkou je umožnit řidiči, aby přes mobil vyparkoval auto z úzkého parkovacího místa nebo garáže a nasedl do něj až o kousek dál, kde se například dají pohodlně naplno otevřít dveře. 

Tesla zdaleka není první, na videu vidíš, jak takové dálkové ovládání funguje na sedmičkovém BMW z roku 2016. Podobnou funkci má i Mercedes nebo BMW.

Německé automobilky pochopitelně dbají na 100% bezpečnost. Všechno funguje, jen pokud stojíš přímo u auta a celou dobu držíš speciální tlačítko nebo kreslíš předem určený vzorec. Koneckonců, funkce ti má usnadnit nastupování, ne frajeření před přáteli na parkovišti obchodního domu.

Elon Musk a Tesla opět zvolili typicky opačný přístup. Smart Summon má větší dosah a namísto minimálního posouvání auta má vozidlo dokázat projet i přes polovinu parkoviště, aby náhodou řidič nezmokl v dešti.

The Verge ale už stihl sesbírat několik nebezpečných situací, které novinka dostupná ve verzi 10.0 stihla způsobit. Redaktor Andrew J. Hawkings dokonce říká, že jde o další případ, kdy Tesla ze svých zákazníků dělá beta testery softwaru, který není stoprocentně doladěný. Souhlasíš? 

Takto Tesla téměř vešla do cesty jinému SUV

Zde nedokázala vyřešit situaci, kdy se v perfektním virtuálním světě objevilo další auto

A tu zas vyděsila kolemjdoucího, který v autě neviděl řidiče

Tesla ani jiné automobilky by při takovém dálkovém ovládání neměly do ničeho narazit nebo nikoho srazit. Okolí totiž neustále kontrolují kamery a parkovací senzory. V případě zaznamenání překážky se jednoduše auto dále nepohne.

Jak Smart Summon hodnotíš ty? Je Tesla dále než ostatní automobilky, nebo naopak překročila hranici, kdy už využívání této funkce omezuje okolí a měla se raději držet hranice nastavené Mercedesem, BMW nebo Audi?

Domů
Sdílet
Diskuse