Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. října 2019 v 19:43
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Myším, které inhalovaly nikotinové výpary z vapingu, narostl nádor na plicích

NEWS
Uložit Uložené

Výzkum naznačuje, že dlouhodobé užívání náplní s nikotinem výrazně zvyšuje riziko rakoviny.

Vaping se stal celosvětově velmi oblíbeným. Elektronickou cigaretu můžeš kouřit prakticky kdekoliv a vaping není tak škodlivý jako klasické cigarety. To si dosud mysleli všichni, ale ukázalo se, že vaping nemusí být tak neškodný. V USA zaznamenali stovky případů lidí, kteří skončili v nemocnici, 19 lidí už zemřelo. Nový výzkum také nehází pozitivní světlo na kouření e-cigaret, informuje Inquirer.

Myši dýchaly nikotinové výpary 20 hodin týdně déle než jeden rok. 22,5 % mělo rakovinné nádory ve sliznici plic a 57,5 % mělo v močovém měchýři výrůstky, které mohou být předzvěstí rakoviny. Zvířata, která vdechovala výpary bez nikotinu, neměla žádné nádory a jen 6,3% z nich mělo výrůstky.

Doporučeno
19 lidí zemřelo a více než 1000 skončilo v nemocnici kvůli vapingu. Vědci nacházejí chemické popáleniny na plicích pacientů 19 lidí zemřelo a více než 1000 skončilo v nemocnici kvůli vapingu. Vědci nacházejí chemické popáleniny na plicích pacientů 6. října 2019 v 18:19

Sami vědci však připustili, že jsou zapotřebí další výzkumy, aby se skutečně potvrdil vliv nikotinových výparů na zdraví živého organismu. Zároveň doufají, že výsledky donutí lidi zamyslet se.

„Tak či tak, miliony mladých lidí to nyní užívá. Spolehlivé výzkumy přitom nebudeme mít k ´-dispozici další dekádu,“ řekl vedoucí studie Moon-Shong Tang z NYU School of Medicine. Podle něj je zřejmé, že samotný nikotin způsobuje zdravotní problémy. „Měli bychom se pokusit najít opatření, která zabrání incidentům s elektronickými cigaretami, které by mohly způsobit rakovinu.“

Myšiam, ktoré rok inhalovali nikotínové výpary z vapingu, narástol nádor na pľúcach
Myšiam, ktoré rok inhalovali nikotínové výpary z vapingu, narástol nádor na pľúcach Zdroj: gettyimages
Domů
Sdílet
Diskuse