Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. října 2019 6:40
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Čím víc křiku, tím zdravější tělo. Uvolnění emocí snižuje riziko infarktu

NEWS VĚDA
Uložit Uložené

Studie se zaměřila na ženy, není si však důvod myslet si, že tyto rady neplatí i pro muže.

Máš občas chuť pořádně si zakřičet? Podle studie, o níž se píše na portálu Eurekalert, bys tyto pocity neměl potlačovat.

Zadržování hněvu totiž prý může přispět k tvorbě povlaku v tzv. karotických arteriích. Jejich ucpání pak vede k mozkové mrtvici nebo problémům se srdcem. Spojované je i s horším psychickým zdravím.

Doporučeno
Manžela zabila strojem na výrobu klobás. Kvůli pojistným podvodům vraždila i své děti Manžela zabila strojem na výrobu klobás. Kvůli pojistným podvodům vraždila i své děti 19. ledna 2019 10:08

Autoři se ve výzkumu zaměřovali výhradně na ženy. V testovaném vzorku jich bylo 304, všechny nekuřačky. Pomocí dotazníku se vyhodnocovalo, jak často potlačují návaly hněvu, případně upřednostňují potřeby někoho jiného před těmi svými, aby například neriskovaly problémy ve vztazích.

Studie pak takové chování spojovala se zvýšenými hodnotami cholesterolu i cukru v krvi, depresemi a obezitou.

 

Čím viac kriku, tým zdravšie telo. Uvoľnenie emócií znižuje riziko infarktu
Čím viac kriku, tým zdravšie telo. Uvoľnenie emócií znižuje riziko infarktu

Výsledky jednoznačně ukazují, že dámy, které častěji zvyšovaly hlas a mluvily o své frustraci, byly obvykle zdravější než ty, které byly raději tiše, píše web Brightside.

„Studie, jako je tato, jsou hodnotné, protože ukazují důležitost chápání toho, jak emoční nastavení žen ovlivňuje jejich fyzické zdraví,“ uvádí doktorka Stephanie Faubionová a dodává: „Tyto výsledky by měly poskytovatele zdravotní péče povzbudit k tomu, aby zvažovali i sociálně-emoční faktory při preventivní péči o své pacienty.“

Zřejmě se dá předpokládat, že test na mužích by přinesl podobné výsledky.

Domů
Sdílet
Diskuse