Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. října 2019 14:47
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Kódy k nukleárnym raketám? USA ich až do nedávna držali na obyčajných disketách

NEWS
Uložit Uložené

Počítač, zodpovedný za ich odpálenie, je zo 70. rokov.

Určite vieš, že v blízkosti amerického prezidenta sa vždy pohybuje aj tzv. nukleárny kufrík. V tejto koženej taške by mali byť potrebné dokumenty a špeciálna identifikačná karta, vďaka ktorej môže Donald Trump schváliť útok atómovými zbraňami. 

Ten potom plánuje samotný Pentagon, no kvôli rýchlosti a nezameniteľnosti rozhodnutia je dôležité, aby sa kartička vždy nachádzala v tesnej blízkosti hlavy štátu.

Armáda na druhom konci reťazca má pochopiteľne podobný systém, kde sa pokyn z kufríka spracuje

Šokujúci je však fakt, že sa na to už od 70-tych rokov, kedy kufrík začal používať John Kennedy počas Kubánskej krízy so Sovietskym zväzom, používal stále rovnaký prehistorický počítač aj s archaickou nukleárnou disketou, informuje Engadget.

Doporučeno
Bílý dům opět perlil, Trumpův tlumočník nazval italského prezidenta „Mozzarellou“ Bílý dům opět perlil, Trumpův tlumočník nazval italského prezidenta „Mozzarellou“ 17. října 2019 16:13

Staré počítače tieto 8-palcové magnetické pásky používali pomerne bežne na ukladanie údajov, no my dnes už nepoužívame ani oveľa modernejšie CD-čká či DVD-čka. V najvyspelejšej armáde sveta by si teda tento prvok v roku 2019 určite nečakal.

Disketa obsahujúca ďalšie verifikačné údaje bola naformátovaná v špeciálnom SACCS formáte. Práve tam niekde treba hľadať dôvody, prečo bola používaná až do nedávna, kedy ju podľa dostupných správ konečne nahradil moderný SSD disk

Starý systém bol možno pomalý a primitívny, no keďže na svoje fungovanie vôbec nepotreboval internet a nemal ani žiadnu IP adresu, bol prakticky nehacknuteľný.

Domů
Sdílet
Diskuse