Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. října 2019 16:55
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Ženatí muži kněžími? Možná, ale jen v Jižní Americe, kde je nedostatek duchovních

NEWS
Uložit Uložené

Návrh ještě musí posvětit samotný Papež.

Římsko-katolická církev se stále drží svých výrazně konzervativních přesvědčení, a to i pod vedením současného papeže Františka. BBC však informuje, že trochu uvolnit se by mohla alespoň pravidla kolem celibátu knězů.

Minimálně v Jižní Americe by se totiž do služby mohli hlásit i už oddaní muži, kteří žijí se svými manželkami.

Návrh odhlasovali biskupové na svém posledním vatikánském shromáždění v Římě, na tzv. Speciální biskupské synodě pro region Amazonie. Musí ho však podpořit i již zmíněný papež František, který se k převratnému návrhu ještě veřejně nevyjádřil.

Doporučeno
Vatikán začal prodávat eRůženec. Smart náramek přes Bluetooth spojíš s mobilem a aplikací pro modlitby Vatikán začal prodávat eRůženec. Smart náramek přes Bluetooth spojíš s mobilem a aplikací pro modlitby 17. října 2019 7:34

Návrh vypadá spíše jako nápad z nouze, než reálný náznak uvolňování poměrů v církvi. Region Amazonie totiž bojuje s nedostatkem knězů.

BBC píše, že až v 85 % místních vesniček se jednoduše mše nemohou konat každý týden. „Někdy to trvá ne měsíce, ale dokonce několik let, než se kněz může vrátit ke komunitě a slavit eucharistii, nabídnout svátost smíření nebo požehnat nemocné,“ uvádí se prý v dokumentu.

V Južnej Amerike by sa kňazmi mohli stať aj ženatí muži. Celibát sa má uvoľniť kvôli ich nedostatku
V Južnej Amerike by sa kňazmi mohli stať aj ženatí muži. Celibát sa má uvoľniť kvôli ich nedostatku Zdroj: TASR / AP

Návrh tedy nemá být změnou postoje, ale zavedením výjimky. Podobnou si už užívají i anglikánští klerici, kteří ke římsko-katolickému náboženství konvertovali.

„Legitimní odlišnosti neohrožují společenstvo a jednotu církve, naopak ji vyjadřují a slouží jí,“ stojí v prohlášení.

Kvůli nedostatku knězů často místní komunity vedou ženy, ale ty nemohou sloužit mše, křtít ani oddávat věřící.

Domů
Sdílet
Diskuse