Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. listopadu 2019 22:13
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Kreditka Apple Card je prý sexistická. Ženy mají dostávat nižší úvěrové limity než muži

TECH
Uložit Uložené

Apple se přitom ohání transparentností a otevřeností vůči zákazníkům.

Jablečná kreditka Apple Card, kterou chce technologický gigant z Cupertina vstoupit na pole finančních služeb a rozšíří si tak zdroje svých zisků, má už druhý skandál.

Doporučeno
Apple představil vlastní kreditní kartu, předplatné pro hráče a novinky ze světa za hubičku Apple představil vlastní kreditní kartu, předplatné pro hráče a novinky ze světa za hubičku 25. března 2019 20:42

Vše podle The Verge začal Tweet Davida Heinemeiera Hanssona, který si postěžoval, že jeho manželka dostala při požádáni o Apple Card až 20krát nižší úvěrový limit (částku, kterou můžeš z karty utrácet, než ji pak vydavateli postupně splácíš) než on.

Na příspěvek však reagoval i muž v technologických kruzích opravdu vlivný. Steve Wozniak, mimochodem spoluzakladatel Apple, který z firmy odešel v roce 1985, se přidal s podobným problémem. „Woz“ má 10násobný limit než jeho v pořadí čtvrtá manželka.

Klíčem ke kauze je fakt, že Hansson s manželkou vyplnili společné daňové přiznání a Wozniak zas tvrdí, že se svou ženou sdílí jeden bankovní účet a prakticky celý majetek.

V zásadě by tak mezi manžely neměly být žádné rozdíly, a proto se objevují tvrzení, že algoritmus limitů při Apple Card je jednoduše sexistický a ženám nastavuje nižší limit na utrácení.

Kreditka Apple Card je vraj sexistická. Ženy dostávajú nižšie finančné limity
Kreditka Apple Card je vraj sexistická. Ženy dostávajú nižšie finančné limity Zdroj: Apple.com

Medializace případů zašla až tak daleko, že je podle The Verge začal vyšetřovat i finanční úřad státu New York. Podobná diskriminace jednoho z pohlaví je totiž samozřejmě nelegální.

Oba muži si stěžují i na komplikovaný proces, respektive na to, že jim pravidla, na jejichž základě se výška limitů určuje, nebyl schopen nikdo povolaný vysvětlit.

Apple totiž kartu nevydává sám, spojil se s americkou bankou Goldman Sachs. Není proto jasné, nakolik limity určují algoritmy Applu a nakolik počítače finanční instituce. Její mluvčí diskriminaci odmítl: „V žádném z případů jsme nedělali ani nebudeme dělat rozhodnutí na základě faktorů, jako je pohlaví,“ tvrdí.

Domů
Sdílet
Diskuse