Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. října 2016 12:12
Čas čtení 0:00
Simon K.

Ne nadarmo je sex považován za vynikající kardio. Kolik při nem spálíme kalorií?

ZDRAVÍ SEX
Uložit Uložené

Snídaně šampionů nebo nejoblíbenější kardio.

Jeden komplexní článek o sexu jsme si již napsali. Zajímalo nás totiž, jak ovlivňuje svaly, naše zdraví a také jak ovlivňuje cvičení. Podívali jsme se na kvalitní a zajímavé výzkumy a přišli se závěrem, který asi většinu z vás potěší. V každém případě, všichni dobře víme, že snídaně šampionů nemusí být jen v podobě omelety, ovesné kaše a ovoce, ale mnozí mají v oblibě právě sex. Aktivita, která je přirovnávána k příjemnému kardiu. Jaká je však realita a kolik kalorií ve srovnání s jiným druhem kardia spálíme?

Ne nadarmo je sex považován za vynikající kardio. Kolik při nem spálíme kalorií?
Zdroj: tumblr

Začneme zhurta studií, jejíž subjekty byly mladé zdravé páry mající sex v jejich běžném prostředí. Kanaďané, v průměru 22 let. Zmíněný energetický výdej během sexuální aktivity dosahoval 101 kalorií (4,2kcal / min) u mužů a 69,1 kalorií (3,1kcal / min) u žen. I když se ti zdá toto číslo u žen podezřelé, není. Pokud se ptáš na intenzitu, ta se pohybovala na úrovni 6.0 METs u mužů a 5.6 METs u žen, což je mírná intenzita. MET je vlastně metabolický ekvivalent, jehož hodnoty začínají u 0.9 (spánek) až po 23 (běh rychlostí 22,5km/h). Jde vlastně o hodnotu metabolismu při odpočinku u "průměrné" osoby. Během kardia na běžícím pásu spálili muži 276 kalorií (9,2kcal / min) při 8.5 METs a ženy 213 kalorií (7.1kcal / min) při 8.4 METs. Závěry tedy hovoří o průměrné hodnotě přibližně 85 kalorií (3.6kcal / min) při mírné intenzitě 5.8 METs. A jak dlouho? To ve výzkumu zjišťováno nebylo, respektive hodnota 85 kalorií je v rámci jedné průměrné sexuální aktivity ukončené orgasmem na jedné, druhé či na obou stranách.

Doporučeno
Jak dosáhnout orgasmu pomocí mačkání stehen? Seznam se se syntribací, netradiční masturbační technikou Jak dosáhnout orgasmu pomocí mačkání stehen? Seznam se se syntribací, netradiční masturbační technikou 20. dubna 2024 8:00

Muži tedy 30minutovým kardiem na pásu s mírnou intenzitou spálí přibližně o 2,7x více kalorií než při jedné sexuální aktivitě s mírnou intenzitou. U žen je to zhruba 3x více kalorií. Je třeba si však přiblížit důležitou věc - zvýšením intenzity sexuální aktivity se slušně dorovnáme kaloriím nudného běhání na pásu, takže ne nadarmo je sex považován za vynikající kardio.

Ne nadarmo je sex považován za vynikající kardio. Kolik při nem spálíme kalorií?

Pojďme ještě na chvíli zpět k metabolickému ekvivalentu. Pokud by tě zajímaly přibližné výpočty, uvedeme si pár údajů, respektive vstupů. Velmi mírná aktivita = 1.1 – 2.9 METs. Mírná aktivita = 3.0 – 5.9 METs. Intenzivní aktivita = 6.0 < METs. A konkrétněji? Zde najdeš seznam s přibližnými hodnotami různých aktivit.

Vzorec: Hodnota MET x 3,5 x váha v kilogramech ÷  200 = spálené kalorie za minutu.

Takže díky tomuto vzorci si dokážeš spočítat přibližně spálené kalorie během ledajaké aktivity. A pokud by tě spíše zajímaly přibližné spálené kalorie během sexu s tvým partnerem, respektive partnerkou, zkusit můžeš takzvanou sexercise kalkulačku zde, která bere v úvahu dokonce i některé polohy. Tak trochu úlet, ale stále poměrně relevantní.

Baví tě články na Fitcultu a chceš vědět, proč využít i náš Online Coaching, respektive poradenství? 10 důvodů najdeš v tomto článku a zjistíš, že možná tohle je pro tebe ta správná spolupráce, kterou hledáš, chceš a v životě potřebuješ.
Domů
Sdílet
Diskuse