Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2019 10:56
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Brněnští lékaři evidují čím dál více žádostí o změnu pohlaví

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) vydala zprávu, ze které vyplývá rostoucí zájem o změnu pohlaví.

Počet pacientů, u nichž je trvalý nesoulad mezi psychickým a fyzickým pohlavím, se rok od roku zvyšuje. Tvrdí to nejnovější zpráva Fakultní nemocnice Brno. Zdravotnické zařízení v roce 2018 indikovalo prakticky dvojnásobné množství nových pacientů než v roce 2012.

Doporučeno
První česká transgender modelka Peťa Nitka: Chci lidem ukázat, že je v pořádku být jako já První česká transgender modelka Peťa Nitka: Chci lidem ukázat, že je v pořádku být jako já 17. února 2019 13:01

Přestože odborníci na Sexuologickém oddělení FN Brno evidují větší zájem pacientů o změnu pohlaví, příčiny vzniku transsexualismu jim nejsou úplně známy. „Zkoumají se vlivy genetiky, některých hormonů v průběhu nitroděložního života, kdy se vyvíjí mozek, jehož součástí jsou centra pro pohlavní identifikaci i sexuální orientaci, určitý podíl může mít i prostředí, ve kterém člověk vyrůstá,“ vysvětlila postup lékařů primářka sexuologického oddělení MUDr. Petra Sejbalová. 

Celý proces přeměny je velice náročný, a to jak diagnosticky, tak také terapeuticky. Pacient musí projít různými vyšetřeními u specializovaných odborníků (psychiatr, sexuolog, psycholog, endokrinolog, gynekolog nebo urolog), a trvá dva roky, než si může zažádat u komise Ministerstva zdravotnictví o povolení k operaci přeměny pohlaví.

Brněnští lékaři evidují více žádostí o změnu pohlaví
Brněnští lékaři evidují více žádostí o změnu pohlaví Zdroj: FN Brno

Přesto se tento náročný proces rozhodují podstoupit čím dál tím větší počty pacientů. A to nejen těch dospělých. Například žadatelů o změnu pohlaví do 18 let bylo minulý rok nejvíc za posledních šest let a poprvé dosáhli dvojciferného čísla – 11. V tomto věku se prý jedná hlavně o pacienty, kteří se narodili jako ženy a cítí se být muži.

Dohromady bylo v roce 2018 48 nových pacientů, což je prakticky dvakrát víc než v roce 2012 (25). Letos (do září 2019) se rozhodlo změnu podstoupit už 146 lidí, což je jen o deset méně než za celý minulý rok.

Doporučeno
Transgender muž právně bojoval, aby byl v rodném listě svého dítěte zapsán jako otec. Soud prohrál Transgender muž právně bojoval, aby byl v rodném listě svého dítěte zapsán jako otec. Soud prohrál 26. září 2019 21:12

Proces přeměny má čtyři fáze – diagnostický proces, hormonální terapie, operační zákrok a pooperační péče, která trvá až do konce pacientova života. Cílem této přeměny je dosažení fyzického klidu ve své genderové roli, s čímž se pojí také klid duševní.

Domů
Sdílet
Diskuse