Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. prosince 2019 14:53
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Ukradl zdrojové kódy k Half-Life 2, pak šéfa Valve požádal o práci. V base neskončil jen díky náhodě

TECH
Uložit Uložené

Němec Axel Gembe mohl být jen obyčejným hackerem, náhodou se však vyhnul zatčení ze strany FBI.

Half-Life 2 od Valve je jednou z nejvíce kultovních stříleček své doby. Technologický portál ArsTechnica ale vytáhl příběh, o kterém jsi možná ještě netušil.

Je o Němci jménem Axel Gembe, kterému v roce 2004 v městečku Schönau zaklepalo na dveře policejní komando s automatickými puškami. Okamžitě mu sbalili počítač a Axel dobře věděl proč.

Naboural se totiž do serverů vývojářské společnosti Valve, ukradl zdrojové kódy k Half-Life 2 a přispěl k jejich zveřejnění internetu ještě před oficiálním vypuštěním hry. Samozřejmě tak udělal zcela zdarma, čímž podle policie vývojáře obral o 250 milionů dolarů.

Ukradol zdrojové kódy k Half-Life 2, potom šéfa Valve požiadal o prácu. V base neskončil len vďaka náhode
Ukradol zdrojové kódy k Half-Life 2, potom šéfa Valve požiadal o prácu. V base neskončil len vďaka náhode Zdroj: Valvesoftware.com

Možná, že se Gembe jako fanoušek prvního dílu naštval, Valve totiž s hrou mělo zpoždění více než rok oproti původnímu plánu. ArsTechnica ale cituje jeho vyjádření, podle kterého si jako mladík nové hry nemohl dovolit. Když si do počítače stáhl malware v podobě Keygenerátoru ke hře Warcraft 3, rozhodl se tohoto červa vykuchat a upravit ke svým potřebám tak, aby se prostřednictvím vlastní verze dostával k tzv. CD klíčům prakticky libovolných titulů.

I útok na Valve byl spíše ze zvědavosti, údajně se totiž po úspěchu původního Half-Life chtěl spíše dostat k novinkám o připravované dvojce.

Doporučeno
Half-Life: Alyx odhaluje nádhernou grafiku, hororové scény a příběh. VR hra se bude odehrávat mezi prvním a druhým dílem Half-Life: Alyx odhaluje nádhernou grafiku, hororové scény a příběh. VR hra se bude odehrávat mezi prvním a druhým dílem 21. listopadu 2019 21:30

Skenoval tedy servery Valve a na několik počítačů dokázal nainstalovat software zaznamenávající všechny údery do klávesnice. Díky nim prolomil potřebná hesla a po několika týdnech se, posílený tím, že jeho backdoory stále nepozorovaně fungovaly, dostal až ke zdrojovému kódu ještě nedokončeného Half-Life 2.

„Stáhnout zdrojový kód bylo lehké, hra se však na mém počítači nechtěla spustit,“ říká. „Nakonec jsem ji v nějaké základní podobě dokázal zprovoznit, ale nebyla to zábava. Měl jsem pouze jakési developerské jádro.“

Technicky to, že kód na internet nahrál on, stále popírá. „Zdrojáky“ však posunul dalším osobám, které udělaly to stejné. „Kočka byla venku z pytle. Internet nemůžete zastavit,“ dodává Axel Gembe po letech.

Ukradol zdrojové kódy k Half-Life 2, potom šéfa Valve požiadal o prácu. V base neskončil len vďaka náhode
Ukradol zdrojové kódy k Half-Life 2, potom šéfa Valve požiadal o prácu. V base neskončil len vďaka náhode Zdroj: Unsplash.com

Hacker napsal přímo do Valve

Ani zde však příběh nekončí, Němec se totiž rozhodl napsat e-mail přímo prezidentovi Valve Gabeovi Newellovi, kde se ke všemu přiznal, omluvil se za opravdu velké škody způsobené společnosti (vývoj prý stál více než milion dolarů měsíčně) a požádal o práci přímo ve firmě, kterou předtím okradl.

Prezident Valve „souhlasil“, ale skutečným důvodem byla pouze snaha dostat mladého hackera na telefonické interview, kde se ke všemu přiznal na záznam odposlouchávaný americkou FBI.

Axel však stále seděl ve svém malém německém městečku. Potřebné tedy mělo být i druhé osobní kolo, na kterém by ho FBI zatkla. Valve ho proto chtělo pozvat na osobní rozhovor, před kterým musela být jemu, jeho bratrovi i otci kvůli doprovodu vystavena víza.

Nakonec proto byla o spolupráci požádána německá policie, která však muže začala podezřívat i z vypuštění jiného červa, který v té době ohrožoval počítače běžící na Windows XP a 2000. Rozhodli se ho proto „sbalit“ sami.

To byl zřejmě nejšťastnější moment jeho života. V Německu byl totiž stíhán na svobodě, mohl si najít práci v bezpečnostním sektoru a nakonec dostal jen dvouletou podmínku, protože se mu nepodařilo dokázat ani samotný upload kódu na internet. V USA by možná seděl dosud.

Valve nakonec prodalo více než 8,6 milionu kopií Half-Life 2 jen do dne, ve kterém se konal soud, a protože kód nebyl zcela kompletní, společnost únik zjevně dokázala přežít.

Muž všeho lituje i dnes a slibuje, že si bude vždy kupovat všechny hry od Valve.

Domů
Sdílet
Diskuse