Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. prosince 2019 15:15
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Ve zlínské nemocnici zaměnili vodu za dezinfekci, žena kvůli tomu zemřela. Trestně stíhán nikdo nebude

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Fatální chyba se stala na gastroenterologickém oddělení Krajské nemocnice ve Zlíně.

Případ ženy, jež zemřela kvůli trestuhodné výměně demineralizované vody za dezinfekci, nemá viníka. Vyšetřování incidentu, který se stal v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně při kolonoskopickém zákroku, kriminalisté nemohli dotáhnout do konce kvůli absenci nemocniční evidence. S informací přišly Novinky.cz.

Doporučeno
Policie obvinila nemocnici a 3 zdravotníky kvůli chlapci, který po operaci mandlí krvácel a upadl do kómatu Policie obvinila nemocnici a 3 zdravotníky kvůli chlapci, který po operaci mandlí krvácel a upadl do kómatu 5. září 2019 12:36

V březnu ve zlínské nemocnici zemřela osmasedmdesátiletá žena a další, sedmdesátiletá žena, byla těžce zraněna proto, jelikož nástroj, používaný ke kolonoskopii, byl ošetřen v zaměněné tekutině. Do těla se jim dostala místo demineralizované vody dezinfekce.

„Provedené prověřování jednoznačně potvrdilo, že k ublížení na zdraví u obou žen došlo v důsledku selhání zdravotnického personálu při výměně demineralizované vody za dezinfekční přípravek v nádobách na oplach pro zdravotnické přístroje,“ pro Novinky uvedla mluvčí policie Monika Kozumplíková.

Doporučeno
„Když může krást Babiš, můžu i já!“ doznal se mladík, kterého ve Zlíně chytili při krádeži čokoládového krému „Když může krást Babiš, můžu i já!“ doznal se mladík, kterého ve Zlíně chytili při krádeži čokoládového krému 11. ledna 2019 14:29

Během tří dnů byli stejným nástrojem vyšetřeni asi tři desítky dalších, u nichž se ale závažnější zdravotní komplikace neprojevily. Chybu pak objevil jeden z lékařů. Policie proto nechala vypracovat posudky, z jejichž výsledků zjistila, že nemocnice porušuje vnitřní směrnice. Podle policejní mluvčí nemocnice nevedla evidenci, podle které by bylo možno zjistit, kdo s tekutinami manipuloval.

Muži zákona na tuto chybu nemocnici upozornili, avšak viníka, bohužel, kvůli absenci zápisu dopadnout nemohli.

Domů
Sdílet
Diskuse