Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. ledna 2020 16:28
Čas čtení 0:58
Viktor Kniš

Lady Gaga kritizuje fanoušky, že neplatí za její hudbu. Použila přitom fotku chráněnou autorskými právy, za kterou nezaplatila

HUDBA
Uložit Uložené

Lady Gaga zveřejnila na Twitteru obrázek z fotobanky Shutterstock, za který ale nezaplatila. Paradoxně jím chtěla kritizovat lidi, kteří kradou hudbu.

Nedávno se na veřejnost dostala nová skladba od Lady Gaga s názvem Stupid Love, nikoli však oficiální cestou. Zpěvačka v této souvislosti kritizovala fanoušky, kteří ji poslouchali i přesto, že si byli vědomi toho, že šlo o únik.

Za takových okolností autorovi skladby nepřísluší žádný příjem a neexistuje možnost monetizovat ji. Své znepokojení vyjádřila Gaga na Twitteru, použila přitom ale fotografii znázorňující anonyma poslouchajícího hudbu z placené fotobanky známého provozovatele Shutterstock.

Místo toho, aby si ji koupila, stáhla ji z vyhledávače obrázků i s vodoznaky. Stejně jako ona nedostala peníze za svou skladbu, ani autor fotografie v tomto případě nedostal peníze za svou tvorbu. Jejího protiprávního jednání si nevšimli jen fanoušci, ale i samotná společnost, která je majitelem, resp. spolumajitelem práv na předmětný snímek. 

„I my jsme rádi, když umělci dostávají zaplaceno za svou tvorbu. Zde je link na tvorbu fotografa, kde si můžete zakoupit práva na fotku ve vysoké kvalitě,“ napsal správce účtu fotobanky na Twitteru. 

Lagy Gaga svůj původní tweet odstranila, lidem tak ale nechala prostor pro početnou kritiku, která se dle očekávání dostavila. 33letá zpěvačka se v posledních letech proslavila hlavně díky filmu A Star Is Born, novým albem se naposledy o slovo přihlásila už v roce 2016.

Domů
Sdílet
Diskuse