Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
27. dubna 2020 v 17:39
Čas čtení 0:48
Antonín Havlík

Rus s jedem v Praze je novinářská kachna, tvrdí Kreml. O žádném vyšetřování prý vůbec nic neví

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Kreml prý o žádném vyšetřování neví a informaci o agentovi, který měl přiletět do Česka s jedem, popírá.

Po informaci, se kterou v neděli přišel týdeník Respekt (psali jsme zde), o tom, že na pražské Letiště Václava Havla před třemi týdny přiletěl ruský agent na diplomatický pas s kufříkem a jedem ricinem, jehož přítomnost měla být potenciálním rizikem pro několik pražských politiků, se ozvalo samotné Rusko. 

Podle tiskového mluvčí ruského prezidenta Dmitrije Peskova jde o novinářskou „kachnu“. Informace o příletu člena ruských tajných služeb do Česka prý není pravdivá. „Nevíme vůbec nic o takovém vyšetřování. Nevíme, kdo vyšetřoval a co vyšetřoval. Vypadá to na další ‚kachnu‘," řekl Peskov. S jeho prohlášením přišel Interfax.

Rus s jedem v Praze je novinářská kachna, říká Kreml. O žádném vyšetřování prý vůbec nic neví
Zdroj: phhere.com
Doporučeno
Ruský agent přiletěl do Prahy, v kufru měl jed ricin. Někteří pražští politici museli dostat ochranku, zjistil Respekt Ruský agent přiletěl do Prahy, v kufru měl jed ricin. Někteří pražští politici museli dostat ochranku, zjistil Respekt 27. dubna 2020 v 15:06

Nevěděl nic ani o případném setkání českých a ruských diplomatů. České bezpečnostní složky však věc prošetřují. Podle Deníku N dostal policejní ochranu Ondřej Kolář, starosta Prahy 6 (který se má ukrývat na utajeném místě), pražský primátor Zdeněk Hřib a také starosta Řeporyjí Pavel Novotný. Všechny tyto tři politiky politiky spojuje fakt, že se v nedávné době nějak vymezili vůči Moskvě. 

Podle zdrojů deníku si měl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček pozval na schůzku ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Jemu měl říct, že „jestli se těm lidem něco stane, budeme vědět, kdo to udělal, a budeme adekvátně reagovat“

Domů
Sdílet
Diskuse