Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2020 7:10
Čas čtení 0:44
Tímea Krauszová

Lidé při protestech proti rasismu strhli sochu známého obchodníka s otroky

NEWS GEORGE FLOYD
Uložit Uložené

Edward Colston v 17. století obchodoval s lidmi tmavé barvy pleti. Do Ameriky se kvůli němu dostalo více než 80 tisíc lidí, včetně dětí.

Demonstrace proti rasismu se již rozmáhají i v Británii. Ve městě Bristol protestující strhli na zem sochu někdejšího obchodníka s otroky jménem Edward Colston. Ten v 17. století prodal do Ameriky desítky tisíc černošských otroků, včetně dětí a žen.

Avšak po smrti odkázal veškerý svůj majetek charitě – za což mu po celé zemi stavěli pomníky, vysvětluje BBC. Demonstrantům se to nelíbí a uchýlili se k vandalismu.

Ľudia pri prostestoch proti rasizmu strhli v Bristole sochu známeho obchodníka s otrokmi
Zdroj: TASR/AP

Shodili sochu, klečeli na ní, nakonec skončila v přístavu

Po poměrně klidných protestech v sobotu nakonec došlo ke střetu mezi demonstranty a policií. Sochu nejdříve společně shodili z podstavce, potom na ní klečeli tak jako policista Derek Chauvin na zemřelém Floydovi. Nakonec sochu táhli po ulici a vyhodili v přístavu do vody, přičemž podstavec později využili jako malé pódium pro řečníky.

Antirasistické protesty v Británii se vyostřují a přidává se stále více lidí i celebrit. Kromě Bristolu protestují i v Manchesteru, Nottinghamu, Glasgow a také v Londýně před americkou ambasádou. Odstartovala je násilná smrt George Floyda, který zemřel doslova pod kolenem jednoho amerického policistu. Ten spolu se svými kolegy čelí těžkým obviněním a hrozí mu desítky let ve vězení.

Doporučeno
Zde je vše, co bys měl vědět o tragické smrti George Floyda Zde je vše, co bys měl vědět o tragické smrti George Floyda 3. června 2020 18:22
Domů
Sdílet
Diskuse