Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. srpna 2020 11:14
Čas čtení 0:57
Ondřej Jarůšek

Pražané podpoří demonstranty v Bělorusku. Na Staroměstské náměstí se chystají tisíce lidí

NEWS BĚLORUSKO
Uložit Uložené

Už tuto neděli v Praze proběhne setkání na podporu demonstrantů v Bělorusku.

V Praze proběhne veřejné setkání na podporu Běloruska, které aktuálně zažívá masivní protesty. Ty vyvolaly výsledky nedávných prezidentských „voleb“, v nichž měl s přibližně osmdesátiprocentním podílem zvítězit diktátor Alexandr Lukašenko.

Lidé všech věkových skupin proto vyrazili do ulic, vytvářeli lidské řetězy a dávali najevo, co si o legitimitě výsledků myslí. Proti těmto demonstrantům, kteří neničili majetek a názor vyjadřovali poklidně, zakročily policejní složky tvrdou silou.

Doporučeno
Nikdo mě nepřipravil na gumové projektily a na to, že začnou zabíjet lidi, popisuje situaci v Bělorusku Nataliya (Rozhovor) Nikdo mě nepřipravil na gumové projektily a na to, že začnou zabíjet lidi, popisuje situaci v Bělorusku Nataliya (Rozhovor) 11. srpna 2020 11:27

Na akci nazvanou Svobodné Bělorusko 2020, která se bude konat v Praze na Staroměstském náměstí v neděli 28. srpna od 18 hodin, se v tuto chvíli přihlásily už zhruba čtyři tisíce lidí. Další rychle přibývají.

„Radikalizace vede do nestability, Bělorusko je soused EU, a pokud je nestabilní, to je nebezpečné pro EU, a pro Vás osobně (pašování drog, lidí, zbraní atd.). Příčinou radikalizace a nestability je pan Lukašenko, protože on popírá vůli lidu a pomocí policie používá hrubé násilí,“ píší organizátoři v popisu události na Facebooku.

Na podporu obětí násilných represí v Bělorusku vznikla také dobročinná sbírka, která má v tuto chvíli již 26,5 tisíce přispěvatelů. 

Nový článek
Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits

O tom, jak situace v Bělorusku aktuálně vypadá, jsme si včera popovídali se dvěma mladými ženami, které tam žijí

První den byl pro mě šok. Byla jsem připravena, že mě zbije policie a strávím 15 dní za mřížemi, ale nikdo mě nepřipravil na gumové projektily a na to, že začnou zabíjet lidi. Jsem proti násilí. A nedokážu bít lidi. Takže jsem je včera jen podporovala. Nosila jsem vodu, léky, pomáhala lidem a blokovala cesty,“ řekla pro REFRESHER Nataliya z Minsku.

Domů
Sdílet
Diskuse