Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. srpna 2020 17:49
Čas čtení 0:48
Tímea Krauszová

Kim Čong-un přenesl část pravomocí na svou sestru

NEWS
Uložit Uložené

Severokorejský vůdce přesunul část své moci na sestru. Ta se nyní bude starat například i o vztahy s USA a s Jižní Koreou.

Vůdce Severní Koreje Kim Čong-un přenesl část svých povinností na svou sestru Kim Jo-Dzong, informuje BBC. Informaci získali jihokorejští špióni.

De-facto vládcem je nadále Kim Čong-un

Zatímco Kim Čong-un i nadále zůstává v pozici absolutního vládce, některé povinnosti přesunul na jiné lidi, především na svou mladší sestru Kim Jo-dzong. Podle informací špionážní agentury bude nyní starat o „státní záležitosti“. Informace údajně padla za zavřenými dveřmi během čtvrtečního zasedání vlády, později o tom měli informovat i novináře během mediálního brífinku.

Doporučeno
Sestra Kim Čong-una je jako jeho alter ego. Pokud po jeho smrti převezme zemi, tvrdý režim bude pokračovat Sestra Kim Čong-una je jako jeho alter ego. Pokud po jeho smrti převezme zemi, tvrdý režim bude pokračovat 26. dubna 2020 12:21

Kim Jo-čong bude mít prý na starosti i vztahy mezi Severní a Jižní Koreou či vztahy s USA a další politické oblasti. Stala se v podstatě druhou vůdkyní v zemi, ačkoli taková odpovědnost neznamená, že automaticky převezme vedení země v případě vůdcovy smrti.

Kromě toho Kim rozšířil i pravomoci vojenských představitelů a nyní bude mít ekonomické záležitosti na starosti nový premiér Kim Tok Hun. Podle jihokorejské vlády mu tyto změny pomohou ve dvou ohledech: vyhne se odpovědnosti za případné politické selhání a zároveň zredukuje svůj vlastní stres, dodává VICE.

BBC zároveň upozorňuje, že se špioni již v minulosti spletli. Navíc, v srpnu se vůdcova sestra nezúčastnila dvou důležitých setkání a podle NKHNews to může být spíše znamením, že už nemá tak důležitou roli v zemi.

Domů
Sdílet
Diskuse