Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. září 2020 16:12
Čas čtení 12:40
Vojtěch Vanda

Marcipánový nálev, nápoj od Coca-Coly nebo nepovedené Alpro? Testovali jsme rostlinné náhražky mléka

REFRESHER ČESKO
Uložit Uložené

Ani popíjení rostlinných nápojů není procházka růžovým sadem. My jsme to ale pro tebe udělali! Prohlédni si gastrotest, který nás zase jednou otestoval.

Mléko do kafe pouze živočišného původu? To už dávno neplatí. Ať už zavítáš do kavárny nebo ke stánku na ulici, mnohem častěji se setkáš s nápoji, které donedávna ještě samozřejmostí nebyly. S ohledem na čím dál více probíranou laktózovou intoleranci nebo třeba stravování potravinami čistě rostlinného původu, do kafe si nyní můžeš objednat právě rostlinná „mléka“.

Což je ale samozřejmě špatné označení. Správně by se takovýmto nápojům mělo říkat rostlinné drinky nebo rostlinné nápoje. A přestože je smutným faktem, že ve stravovacích zařízeních ještě stále nejsou v klasických nabídkách, lidstvo, jak uvádí dTest, o podobných nápojích ví už celá staletí. Na sójových drincích si pochutnávali už ve starověké Číně, rýžové se zařadily do jídelníčku na začátku 20. století.

Doporučeno
Velký test piv do 10 korun: Víme, kterým značkám se rozhodně vyhnout a které neurazí a ulehčí tvé peněžence Velký test piv do 10 korun: Víme, kterým značkám se rozhodně vyhnout a které neurazí a ulehčí tvé peněžence 31. května 2020 16:51

Dnes jsou náhražky mléka v obchodech i v Čechách vidět. Na trhu je spousta druhů nápojů různých kombinací a variant. Najdeme drinky jednosložkové, kombinované, tekuté, v prášku, zahuštěné, čisté, ale také dokonce s éčky. Proto jsme se je rozhodli, možná trochu netradičně, otestovat.

Vyrazili jsme totiž do obchodů, kam by obvyklý konzument rostlinných drinků pro krabici nešel. Mysleli jsme totiž hlavně na ty, kteří by chtěli s podobnými nápoji začít. Počítali jsme s tím, že by se mohla takovým odvážlivcům zatočit hlava ze sortimentu v drogerii nebo v obchůdku se zdravou výživou, přestože by jim s tím ochotné prodavačky určitě rády pomohly. Zavítali jsme proto do známých řetězců, kam chodíš nejčastěji nakupovat, a zjišťovali jejich nabídku.

Doporučeno
Srovnali jsme nejlepší nealkoholické Cool drinky. Který chutná nejlépe a nejvíce osvěží? Srovnali jsme nejlepší nealkoholické Cool drinky. Který chutná nejlépe a nejvíce osvěží? 14. června 2020 15:22
Jak jsme vybírali a hodnotili

Navštívili jsme pět velkých nákupních řetězců, které by se měly nacházet v každém větším městě v Čechách: Billa, Kaufland, Lidl, Albert a Tesco. Odtud jsme vybrali vždy jednu unikátní krabici, popřípadě lahev, s ready-to-drink nápojem. Celkem se nám povedlo posbírat 19 unikátních balení, což svědčí o tom, že rozmach rostlinných drinků není žádnou fámou.

V každém supermarketu jsme vzali zástupce sójového, ovesného a mandlového drinku. Tyto tři druhy rostlinných nápojů jsou podle našeho průzkumu nejčastějšími substituenty mléka v kavárnách, proto se jeví k otestování nejvhodněji. 

A hodnotící hledisko? Tím byla jednoduše chuť. Nejsme odborníci, tudíž nemáme prostor na to, abychom mohli testovat jednotlivé škodlivé složky v laboratoři. Navíc se domníváme, že pro „začátečníka“ se jedná o rozhodující faktor.

V každé ze tří skupin jsme jednotlivé zástupce seřadili sestupně (1. místo je nejlepší), aby bylo jasno, které z nich nám nejvíce chutnalo. Samozřejmě to ale neznamená, že jsme v konečném hodnocení nevzali v potaz složení nebo různé certifikáty. Tak pojďme na to.

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Doporučeno
Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jako opravdové hovězí Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jako opravdové hovězí 25. prosince 2019 16:00

Sójové drinky

Alpro Soya

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Pořizovací cena: 49,90 Kč (obvyklá cena 59,90 Kč)
Obchodní řetězec: Billa
Výrobce: Alpro, Belgie
Bio kvalita: Není uvedeno
Přidaný cukr: Ano

Na tuto značku rostlinných nápojů jsi už určitě někde narazil. Pokud se s někým bavíš o jiných než živočišných alternativách k mléku, pravděpodobně bude znát značku Alpro. Produkty této belgické firmy mají prakticky v každém řetězci, my jsme jej pořídili v Bille.

Jak je známo, za značku se platí, proto neočekávej, že to bude úplně nejlevnější záležitost. Nám se podařilo narazit na sójový nápoj od Alpra ve slevě za 49,90, obvyklá cena se však pohybuje o deset korun výš. Nenech se však zastavit cenou, protože chuť můžeme v této testovací skupině označit jako prémiovou.

Barva obsahu krabice je nahnědlá. Po přičichnutí ke sklenici, do které byl obsah přelit, nebyla cítit taková, pro někoho možná ne zrovna nejoblíbenější, sójová vůně. Nápoj byl poměrně hustý, neobsahoval mnoho cukru, a tak nebyl ani přehnaně sladký. Drinku chybí také lepek. Čeho však měl nápoj přehršel, byly vitamíny, obsahoval B12, B2 a D2. 

Pokud se potenciální konzument poprvé setká s touto značkou, neujdou jeho pozornosti různé certifikáty. Samozřejmostí je označení Vegan, nápoj tudíž je, z logiky věci, vhodný i pro vegany. Má také certifikát non-GMO, takže si můžeš být při konzumaci jist, že sója není geneticky modifikována.

Posledním viditelným označením bylo Rainforest Free Soya, což znamená, že sója v nápoji nebyla pěstována v pralese. V lednici vydrží 5 dnů, což je v porovnání s ostatními dost. Dobrý začátek. 


Alnatura Soja drink

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtech Vanda/REFRESHER
Pořizovací cena: 39,90 Kč
Obchodní řetězec: Billa
Výrobce: Alnatura, Německo
Bio kvalita: Ano
Přidaný cukr: Ne

Druhým testovaným „mlékem“ z Billy byla řetězcová krabice značky Alnatura. Když se po něm budeš shánět, hledej koutek s potravinami pro celiaky, diabetiky a dietáře. Obvykle je ve spodním regálu. 

Ze složení jsme vyčetli, že má poměrně „čistší“ složení než předchozí Alpro, postrádá ale přidané vitamíny. Znovu se jednalo o bezlepkový drink, kterému ale scházely všechny další certifikáty, jimiž se honosí jeho předchůdce. Kromě toho se také podstatně lišili cenou.

Obsah krabice je více hnědý, konzistencí se opravdu hodně přibližuje mléku. Po napití se ale nevyhneme sójovému ocásku, na nějž navazuje až ořechová hořkost. Také vůně tohoto nápoje je silně sójová, jak se asi od sójového drinku dá očekávat. Avšak ti, kteří si však v sóji úplně nelibují, by si asi měli vybrat něco jiného. Každopádně v lednici ti vydrží až 4 dny.


Milbona Soya Drink

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Pořizovací cena: 29,90 Kč
Obchodní řetězec: Lidl
Výrobce: Gamintojas: Sojinal, Německo
Bio kvalita: Ano
Přidaný cukr: Ano, třtinový

Z Rakouska jsme zavítali do Německa, konkrétně z Billy do Lidlu. Zde nalezneme vlastní řadu rostlinných nápojů značky Milbona. Pozitivum, kterého si zákazník všimne jako první, je samozřejmě cena, která se v porovnání s ostatními řetězci jeví jako bezkonkurenční.

Byla však bezkonkurenční i kvalita nápoje? I zde jsme objevili jinak barevnou tekutinu, která by se dala svou hnědostí zařadit někam mezi dva předchozí. Vůně byla jen decentně sójová. Co se týká chuti, kromě sóji byla cítit i příměs. Jak uvádí dTest, do některý mlék se přidává i červená mořská řasa Lithothamnium calcareum, jež obsahuje velké množství dobře vstřebatelného vápníku, což byl právě tento případ. Jinak ocásek, který po sóji v ústech zůstává, jsme necítili.

Nicméně, pokud budeme mluvit o nějakých certifikátech, nejdůležitějším je skutečnost, že se jedná o bio produkt. Další garance extra kvality nenajdeme. Ani přidané vitamíny drink nemá, usazeniny však bylo v naší krabici dost. Přesto nás kvalita v porovnání s cenou přesvědčila. Super skutečnost je také to, že vydrží v lednici 5 dnů.


K-take it veggie Soy drink

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Pořizovací cena: 29,90 Kč
Obchodní řetězec: Kaufland
Výrobce: Quargentan, Itálie
Bio kvalita: Ano
Přidaný cukr: Ano

Další zastávkou byl pro nás Kaufland, který byl trošku problematický. Pokud máš zájem o rostlinný drink, nehledej ho v sekci se zdravými věcmi. Jestli se nacházíš ve velké prodejně, pravděpodobně bude mít vlastní regál u chladících boxů, což je poměrně zvláštní umístění. 

Pomineme-li však mírné navigační zmatení, z poličky si nakonec můžeme odnést K-take it veggie Soy drink, jenž je řetězcovou značkou. Poměrně pěkná krabice však byla nakonec všechno, čím nás mohl tento drink ohromit. Údiv z ní nás však nakonec přešel v momentě, kdy nám část testované tekutiny vytekla netěsnícím uzávěrem na stůl.

Žádný certifikát nenese, není na něm ani uvedeno, jestli je drink bez lepku. Přestože je složením podobný tomu z Lidlu, chutná opravdu jinak. Nápoj je hodně cítit po sóji, při polknutí si můžeme všimnout přehnané sladkosti a také struktury, která je až sádrová. Po přidaných vitamínech, až na červenou mořskou řasu, není ani stopa. Navíc vydrží čerstvé jen 72 hodin.


Tesco Soya drink

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Pořizovací cena: 39,90 Kč
Obchodní řetězec: Tesco
Výrobce: Neuveden, vyrobeno v Evropské unii
Bio kvalita: Ne
Přidaný cukr: Ne

Dalším v pořadí byl produkt anglického řetězce Tesco. Ten svým zjevem úplně neuchvátil, to ale neznamená, že by nemohl chutnat dobře. I trochu vyšší cena napovídala tomu, že bychom mohli testovat produkt vyšší kvality.

Verdikt byl jasný: nápoj rozhodně není pro každého. Sójové mléko je neslazené, o čemž je zákazník informován na obalu. Konzument proto musí čekat, pokud na to není zvyklý, na mlékovitou tekutinu, která nijak nechutná. Každopádně se jedná o poměrně zdravější alternativu, najdeme v něm starou známou trojici přidaných vitamínů B2, B12 a D. Složení se velice nápadně podobalo tomu z Alpra.

Chuťově a vizuálně však rozhodně ne. Ve sklenici jsme spatřili nažloutlou vajíčkovou tekutinu, která byla řídká, a po polknutí chutnala až trpce. Před nákupem je proto radno popřemýšlet. Čerstvé vydrží tři dny a stráví ho i ten, kdo má alergii na lepek.


Delhaize Bio Soy Unsweetened

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER

Pořizovací cena: 34,90 Kč
Obchodní řetězec: Albert
Výrobce: Neuveden, Francie
Bio kvalita: Ano
Přidaný cukr: Ne

Předposledním testovaným produktem bylo sójové mléko Delhaize, které na nás osiřele čekalo v regálu. U zákazníků tak musí být poměrně v oblibě. Toto francouzské „mléko“ už od začátku vykazovalo známky kvality. Jednou z nich bylo minimálně to, že je bio. Druhým plusem zase poměrně dlouhá trvanlivost, jež čítá 4 dny.

Jedná se však zase o nápoj, který je neslazený. Věz tedy, že jsi byl varován předem. Složení měl nezávadné, zdobil jej, díky řase, přidaný vápník. Konzistence nápoje byla řídká. znovu je cítit typický sójový odér, avšak v chuti je sója poměrně příjemná. Nutno podotknout, že je i sladší než podobný Tesco produkt. Pozor si ale musí dávat hlavně lidé alergičtí na lepek, jelikož na krabici není přímo označeno, že by jej drink neobsahoval. 

Když se to vezme kolem a kolem, jednalo se o další zajímavé překvapení. 


TIP: Během testování se nám potvrdilo, že čím čistší je složení drinku, tím tmavší je jeho barva

Joya Soya Pure

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Pořizovací cena: 69,90 Kč
Obchodní řetězec: Albert 
Výrobce: Neuveden
Bio kvalita: Ano
Přidaný cukr: Ne

Posledním velkým hráčem, kterého jsme v rámci testu sójových mlék ochutnali, byl Joya Soya drink. Tuto značku lze zakoupit nejen v Albertu, ale také v Tescu, každopádně sójovou příchuť najdeš pouze v nizozemském řetězci. 

Joya drink byl nejdražší, nebyl však, podle našeho mínění, nejlepší. Byl mu přiřknut certifikát non-GMO, je jasně veganské i bez lepkové, přesto nám tak moc nechutnalo. Ve složení každopádně nenajdeš žádná aditiva, ale ani žádné vitamíny nebo červenou mořskou řasu.

Barva drinku je opravdu světlá, a přestože se jedná o bio produkt, není z něj tak moc cítit sója. Chuťově je spíše sladké, avšak s pořádným sójovým ocasem. No a co se týká výdrže, zaplatíš za něj sice hodně peněz, pět dnů ti ale oficiálně nevydrží. Musí ti stačit čtyři. 


Konečné pořadí (sójové nápoje):  
1. Alpro Soya
2. Milbona Soya Drink
3. Delhaize Bio Soy Unsweetened
4. Joya Soya Pure
5. Tesco Soya drink
6. Alnatura Soja drink
7. K-take it veggie Soy drink

Ovesné drinky

Alnatura Hafer Drink

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Pořizovací cena: 44,90 Kč
Obchodní řetězec: Billa
Výrobce: Alnatura, Německo
Bio kvalita: Ano
Přidaný cukr: Ne

Sója chutná dobře, ale čeho je moc, je přirozeně příliš. V českých kavárnách k tomu už vykukují i další drinky, které si můžeš objednat do kafe. Proto jsme si k dalšímu testování vybrali oves. A k testování toho bylo opravdu dost.

Začali jsme Alnaturou. Hned na začátku jsme ocenili praktické otvírání krabice, což nebyla jediná příjemná věc. Složení má ovesný drink oproti tomu sójovému rozdílné; kromě hlavní suroviny se do něj přidává také slunečnicový olej. Tekutina také obecně vypadá mnohem hnědší.

Tento nápoj hnědý byl. Chyběl mu přidaný cukr, přesto chutnal překvapivě sladce. A přestože postrádal také jakýkoliv certifikát, ve složení jsme nezaznamenali žádnou výraznější kazovou složku. S výdrží 3-4 dny si člověk může pochutnat jeden den na kaši a druhý na kávě. Zapsali jsme si další příjemný start. 


Milbona Oat Drink

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Pořizovací cena: 39,90 Kč
Obchodní řetězec: Lidl
Výrobce: Quargentan, Itálie
Bio kvalita: Ano
Přidaný cukr: Ne

Z předchozího hodnocení jsme se na Lidl drink těšili, protože jsme doufali, že si udrží svou kvalitu. Omyl. Nízká cena zůstala, bio kvalita naštěstí také, avšak opojení ze sójového drinku zmizelo. 

Krabice od nápoje tě láká na to, že je ve složení málo soli. Ale jak se později ukázalo, té soli určitě nebylo méně než v jiných nápojích. Tudíž tahák, který měl být tak velkou předností, že společnosti stálo za to jej vytisknout na obal, moc nefunguje. Certifikáty chybí. Víme akorát, že se jedná o veganský produkt. Jeho „bezlepkovost“ ale potvrzena není.

Drink chutnal nasládle, každopádně ne moc ovesně. Řídká a překvapivě světlá tekutina do krku vůbec neklouzala. A když jsme k ní přičichli, cítili jsme závan kyselky. Přestože vydrží 2-3 dny, do ledničky bychom ho nedávali.


K-take it veggie Oat Drink

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Pořizovací cena: 39,90 Kč
Obchodní řetězec: Kaufland
Výrobce: Quargentan, Itálie
Bio kvalita: Ano
Přidaný cukr: Ne

Na K-take it veggie opatrně, říkali jsme si po první zkušenosti. Popravdě řečeno, nešlo o žádnou chuťovou hitparádu, na předchozí nápoj to ale stačilo. Setkali jsme se vlastně se stejným nápojem, který však nebyl cítit kysele. Chuť byla méně výraznější a chudá, což bylo paradoxně pozitivní, protože jsme se po polknutí neotřepali. Za zmínku možná stojí více ovesnější vůně, než je obvyklé.

Certifikáty tu ale budeš hledat marně, stejně jako přidané vitamíny nebo označení, že jde o bezlepkový výrobek. Vydrží 3 dny. Jo, a má méně soli než Milbona. Toť vše.


Alpro Oat Original
Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER

Pořizovací cena: 59,90 Kč
Obchodní řetězec: Kaufland
Výrobce: Neuveden, Itálie
Bio kvalita: Neuvedeno
Přidaný cukr: Ne

Proto jsme se těšili, když přišlo na řadu Alpro. Začalo to dobře: spousta vlákniny navíc, přidané vitamíny B2, B12, D2. Více informací ale jaksi scházelo. Žádné certifikáty a ani čárka o tom, jestli jej mohou pít i lidé držící bezlepkovou dietu. 

Drink z Itálie, jak je uvedeno na obalu, má navíc stejnou kosmetickou chybu jako ten z Lidlu. Popisek tvrdí, že má nízký obsah tuku. Znovu se ale potvrdilo, že to v porovnání s ostatními značkami není pravda. Soli však obsahoval méně než Milbona. V jeho složení se také najde spousta aditiv, což  není dobrá vizitka.

A chuť? Ta byla jemnější, málo ovesná a hodně mlékovitá. A také hodně zvláštní, oproti ostatním ovesným drinkům. Bohužel se ale nejednalo o zvláštní v takovém slova smyslu, aby drinku přidala na zajímavosti. Spíše naopak. 


Dream & Joya 0 % sugar OAT

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Pořizovací cena: 69,90 Kč
Obchodní řetězec: Tesco
Výrobce: Neuvedeno
Bio kvalita: Ne
Přidaný cukr: Ne

Na zklamání z Alpra nám navazoval další z nápojů z Tesca. Tentokrát se však jednalo o značku Joya, kterou se dá zakoupit nejen v obchodech Albert. A ten nás opravdu překvapil. Nečekali jsme, že opravdu dodrží to, co je na něm napsáno. 

Ve složení bylo opravdu méně tuku, než bývá v ostatních nápojích obvyklé. Byl v něm přidán vápník a vitamíny D a B12, a dokonce vydrží v lednici v pohodě celé 4 dny. Jako jediný typ drinku měl také uvedeno, že se v něm mohou nacházet stopy skořápkových plodů a sóji, což je dobrá zpráva hlavně pro alergiky. Jestli je ale nápoj bezlepkový, nepíšou. Certifikáty mu také schází.

Při popisování chuti bychom se asi opakovali. Vzhledem k tomu, že neobsahuje přidaný cukr, je třeba očekávat mdlejší chuť. Zároveň je třeba se neleknout řídké a opravdu tmavé tekutiny, kterou obal skrývá. Tudíž neurazí, ale ani nenadchne. Co se ale týká obsahu, je vidno, že za kvalitu je opravdu nutné si v tomto případě připlatit. Celých 70 korun za „mléko“ je dost.


Joya Oats Hafer glutenfrei

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Pořizovací cena: 69,90 Kč
Obchodní řetězec: Albert
Výrobce: Neuvedeno
Bio kvalita: Ano
Přidaný cukr: Ne

Joya nicméně prodává i zavedenější ovesné mléko, které, jako jediné ze všech ve výčtu, obsahuje informaci, že je bezlepkové. Takže ano, pokud chcete mít opravdovou jistotu, že nemáte ve svém drinku lepek, musíte do Alberta pro jeden jistý nápoj.

Chuť je oproti svému dvojčeti velice odlišná. Je opravdu sladké. Na pohled je také méně hnědé a hodně řídké. Jestli je tedy v tvém zájmu najít rostlinný drink, který i vypadá jako mléko, musíš jinam. Dalším mínusem je skutečnost, že neobsahuje certifikáty ani přidané vitamíny. To se ale v chuti nezrcadlí.


Konečné pořadí (ovesné nápoje):
1. 
Alnatura Hafer Drink
2. 
Joya Oats Hafer glutenfrei
3.
Dream & Joya 0 % sugar OAT
4. 
K-take it veggie Oat Drink
5. 
Alpro Oat Original
6. 
Milbona Oat Drink

Mandlové drinky

Alpro Roasted Almond 

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Pořizovací cena: 62,90 Kč (obvyklá cena 69,90 Kč)
Obchodní řetězec: Billa
Výrobce: Alpro, Belgie
Bio kvalita: Není uvedeno
Přidaný cukr: Ano

Kdo by neměl rád oříšky? Mandlová mléka jsou jedněmi z nejvyhledávanějších náhražek pro svou jemnou a oříškovou chuť, která se dá dokonce i znásobit tím, že se udělá z pražených mandlí. Alpro tuto možnost využívá, čímž vytváří vskutku odzbrojující kombinaci.

Jestli máš v úmyslu začít s mandlovým drinkem, opravdu se vyplatí zainvestovat a koupit si tady tento. Vegan-friendly je samozřejmost, lepek zde žádný nenajdeš, do toho obohatíš svůj organismus o vitamíny B2, B12, D2 a nově i E. V ledničce vydrží v pohodě 5 dní.

A ta vůně! Existuje něco lepšího než vůně pražených oříšků? Pokud ji máš opravdu rád, při otevřené nové krabice tě její odér odnese do oblak. Proto se sluší také upozornit ty, kteří podobné vůni neholdují. Chuť je příjemně sladká a poměrně mlékovitá.


Milbona Bio Organic Almond Drink 

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Pořizovací cena: 39,90 Kč
Obchodní řetězec: Lidl
Výrobce: Quargentan, Itálie
Bio kvalita: Ano
Přidaný cukr: Ano, třtinový

Víš, co dalšího se kromě rostlinných drinků z mandlí vyrábí? Správně, je to marcipán. A přesně ten můžeš nejen cítit, ale i ochutnat v mléce z Lidlu. Samozřejmě žertujeme. Nicméně jestli se řadíš mezi ty, kteří si jej nechávají za každou svíčku nainstalovat na narozeninový dort, pak jsi vyhrál a určitě nabíhej pro něj do obchodu. Za tu bezkonkurenční cenu je to opravdu výhra.

Pokud ne, vyhni se mu obloukem. Pomineme-li fakt, že se tě výrobce znovu snaží přesvědčit, že se jedná o nápoj s nízkým podílem soli, tak ani ta chuť není tak dokonalá, jak by to možná chtělo. Chutná spíše jako postprodukt marcipánu; jakoby jej někdo vymáchal ve vodě a následně prodával. Výsledkem je takový neobvykle sladký (kvůli přidanému třtinovému cukru) a poměrně řídký nálev bílé tekutiny. 


TIP: Pokud se s drinkem podobného typu potkáváš poprvé, věz, že je třeba jej pořádně protřepat předtím, než si jej naliješ. Podobně jako v jiných nápojích je i v rostlinných drincích občas nějaká usazenina, která ale konzumaci nijak nevadí.

K-take it veggie Organic Almond Drink

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Pořizovací cena: 39,90 Kč
Obchodní řetězec: Kaufland
Výrobce: Quargentan, Itálie
Bio kvalita: Ano
Přidaný cukr: Ne

Drink z Kauflandu je prakticky to samé jako předchozí testovaný subjekt, akorát z něj nejde cítit marcipán. Přišlo nám, že voní poměrně hezky po mandlích, každopádně chuť je nesladká neslaná. Taková těžko identifikovatelná, stejně jako jeho složení.

Certifikáty na sobě nemá, jestli je bezlepkové nepíšou a přidané vitamíny bychom taky hledali těžko. Dozvíme se tak akorát to, že vydrží čerstvé 3 dny. 


Tesco Almond Drink

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Pořizovací cena: 49,90 Kč
Obchodní řetězec: Tesco
Výrobce: Neuvedeno
Bio kvalita: Neuvedeno
Přidaný cukr: Ne

Když jsme začali s testem, čekali jsme různé typy chutí. Sladká, slaná, sladkoslaná nebo slanosladká. Nečekali jsme však, že zaměstnáme i receptory, které registrují chuť kyselou. A to se nám při testování tohoto mléka znova povedlo. I když voní po pražených mandlích, jak je uvedeno na obalu, určitě tak grandiózně nechutná.

Ani složením nepřekvapí. Jsou v něm sice přidané vitamíny B2, B12 a D, jejich přínos nicméně vyváží velký počet konzervantů a stabilizátorů. Moc jsme si nepochutnali.


Delhaize Bio Amandelen
Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER

Pořizovací cena: 39,90 Kč
Obchodní řetězec: Albert
Výrobce: Neuveden, vyrobeno v Německu
Bio kvalita: Ano
Přidaný cukr: Ne

Drink z Albertu je také zařadil do průměrné testovací šedi mandlových řetězcových drinků. Podle našeho názoru nechutnal prakticky nijak. Měl velmi nevýraznou chuť, která však naštěstí nebyla ničím závadná. Příjemná cena a poměrně dlouhá výdrž 4 dnů v chladu mu ale stejně vynesla vysoké hodnocení. 


AdeZ Amazing Almond 800ml

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Pořizovací cena: 59,90 Kč
Obchodní řetězec: Albert
Výrobce: Coca-Cola, Česká republika
Bio kvalita: Ne
Přidaný cukr: Ne

Posledním testovaným subjektem bude Coca-Cola. Ano, i gigant mezi sladkými nápoji nezahálí, a v boji o nejchutnější rostlinný drink vytáhl do zbraně. Jeho žhavým želízkem v ohni je AdeZ mandlový nápoj v plastu, který má však oproti litrovým soupeřům pouze 800 ml.

Vyplatí se nakoupit menší objem za stejné peníze? Nejspíš ne. I přes přidané vitamíny najdeme v drinku hodně soli a aditiv. A přestože nechutnalo nejhůř, složení bude jedno z těch nezdravějších. Jak by holt řekl Michal Tučný, starého psa novým kouskům nenaučíš.


Konečné pořadí:
1. 
Alpro Roasted Almond 
2. 
Delhaize Bio Amandelen
3. 
AdeZ Amazing Almond 800ml
4.
K-take it veggie Organic Almond Drink
5. 
Milbona Bio Organic Almond Drink
6. 
Tesco Almond Drink
Doporučeno
Velký kolový test: Jak chutná údajně nejlepší kola na světě a ze které doslova skřípají zuby? Velký kolový test: Jak chutná údajně nejlepší kola na světě a ze které doslova skřípají zuby? 23. února 2020 11:46

K čemu jsme nakonec přišli? Každý z řetězců umí lépe něco jiného. Proto je asi nejdůležitější, když naběhneš do svého lokálního supermarketu a sám si zjistíš, který nápoj ti nejlépe vyhovuje. Asi nemůžeš nic pokazit v momentě, když se rozhodneš pro klasiku od Alpra, druhá strana mince je nicméně chuťově ne moc povedené ovesné mléko a vysoká cena za značku. Pokud ti to nevadí, můžeš například ušetřit na tom, že si koupíš obyčejný ovesný drink z Billy.

Ochutnal jsi někdy už rostlinný nápoj? Testoval jsi je někdy na vlastní pěst? Jaký je tvůj nejoblíbenější a proč? Dej nám vědět v komentářích!

Zpět
Sdílet
Diskuse