Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. října 2020 19:03
Čas čtení 0:54
Adam Novosad

Belgie jmenovala první transgender vicepremiérku v celé Evropě

NEWS
Uložit Uložené

Belgie se jmenováním nové vlády zapsala do historie.

Belgičanka Petra de Sutter nikdy neskrývala svou transgender identitu. V uplynulém období sice působila jako poslankyně Evropského parlamentu, ale v současnosti získala prestižní pozici v belgické vládě. De Sutter jmenovali vicepremiérkou Belgie, čímž se stala první otevřeně transgender ministryní v celé Evropě, informuje Pink News.

Petra de Sutter dlouhá léta jako aktivistka bojuje za práva žen, práva LGBTI komunity i za svobodu v reprodukčních právech. Úspěšná politička přitom kariérou v belgických a evropských institucích navázala na kariéru lékařky a profesorky gynekologie, na čemž vždy zakládala své názory a projevy.

Europoslankyně je členkou belgické Strany zelených, která jí svěřila nejen pozici vicepremiérky, ale i úřad ministerstva veřejné správy.

„Jsem neuvěřitelně vděčná za důvěru, kterou jsem obdržela od své strany,“ napsala na Twitteru De Sutter. Složení nové vlády v Belgii je přitom důvodem k oslavě, protože země neměla vládu od voleb, které se uskutečnily 26. května 2019.

Doporučeno
Modelka Barbora Fialová: Práci u Gucciho jsem si vydřela, bylo to jako nějaká reality show (Rozhovor) Modelka Barbora Fialová: Práci u Gucciho jsem si vydřela, bylo to jako nějaká reality show (Rozhovor) 26. září 2020 9:48

Petra de Sutter se tak stala nejvýše postavenou transgender političkou v Evropě. Ve Francii letos zvolili Marie Cau za starostku či Gianmarca Negriho v italském Tromelle, jehož loni v květnu také  zvolili za starostu.

Domů
Sdílet
Diskuse