Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. listopadu 2020 11:30
Čas čtení 5:16
Martin Mičuda

Vyzkoušeli jsme zcela nový model od BMW. M235i Gran Coupé je stylovka, která však bourá tradice značky

Vyzkoušeli jsme zcela nový model od BMW. M235i Gran Coupé je stylovka, která však bourá tradice značky
Zdroj: REFRESHER / MARTINZMARTINA
TECH
Uložit Uložené

Mnichovská automobilka přichází se stylovou novinkou, která však mění zavedenou koncepci pohonu. Co to znamená?

Automobilka BMW v roce 2019 s příchodem nové generace přinesla ve své nejmenší modelové řadě velkou revoluci. Řada 1 totiž zásadní měrou změnila koncepci pohonu – z někdejšího pohonu na zadní kola s volitelným pohonem všech kol se stal pohon na přední kola s volitelným pohonem xDrive.


To samozřejmě pravé fanoušky značky a vyznavače pověstné radosti z jízdy zklamalo, faktem ale je, že přítomný zadní pohon ocenilo jen velmi malé procento zákazníků. Naopak nová koncepce zaručuje větší prostornost v kokpitu, což je pro masy důležitější.

Ba co víc, v nabídce kompaktních BMW se najednou ocitla i úplná novinka – řada 2 Gran Coupé, která chce zaujmout zejména větší praktičností a stylovými křivkami. Nám se do rukou dostala špičková varianta M235i xDrive, proto ti přinášíme naše autentické dojmy.

Exteriér

Už na první pohled je jasné, že posláním žhavé novinky je zaútočit na Mercedes-Benz CLA, který zaznamenal v kompaktní třídě obrovský prodejní úspěch. Navázat na to chce proto i BMW, to ale opět sází na o něco sportovnější křivky.

Na druhou stranu, i naše testovačka v atraktivní konfiguraci se sportovním optickým M paketem zejména zepředu paradoxně nepůsobí až tak dravě jako zmiňované CLA s AMG balíkem. Nová dvojka nám baculatější přední maskou občas připomíná spíše starší vyhotovení 2 Active Tourer a Grand Tourer.


Může za to poměrně vysoká kapota či výše umístěné kaskádovité full-LED světlomety. K celkové atraktivitě určitě přispívají sportovnější nárazníky s většími otvory či volitelné černé doplňky – lišty v nárazníku, maska ​​se zajímavou strukturou či okenní lišty. Ty efektně sekundují sněhobílému laku a černým 18" diskům. Za nimi se schovávají do modra zbarvené třmeny brzd.

BMW M235i test november
Zdroj: REFRESHER / MARTINZMARTINA

Pokud se ptáš na rozměry, tak věz, že řada 2 Gran Coupé měří 4 526 x 1 800 x 1 140 milimetrů, rozvor náprav je přitom 2 670 milimetrů. Zejména z profilu je velmi atraktivní boční linie a silueta střechy, která se efektně táhne až ke konci karosérie.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 89671 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse