Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
29. října 2020 10:32
Čas čtení 0:53
Viktor Kniš

Poláci nechodí do práce, nesouhlasí se zákazem interrupcí. Vyhlásili celostátní stávku

NEWS POLSKO
Uložit Uložené

Poláci stávkují proti interrupcím.

Polský Ústavní soud před pár dny rozhodl, že umělé přerušení těhotenství pro vývojové vady plodu není v souladu s ústavou. V překladu to znamená, že v nábožensky orientovaném Polsku budou interupce už téměř úplně zakázané. Zákon v současnosti říká, že žena může podstoupit interrupci pouze v případě, že těhotenství ohrožuje život matky nebo zplodila dítě nezákonným způsobem – znásilněním nebo incestem.

S takovým rozhodnutím nesouhlasí velmi mnoho polských žen, ale i liberálněji smýšlejícího obyvatelstva, které vyšlo do ulic, aby dalo najevo svou nespokojenost s omezováním práv. Protesty vyústily až v celostátní stávku a mnozí Poláci ve středu proto nepřišli do práce. Zpřísnění interrupční legislativy se nelíbí ani starostům Krakova a Varšavy, kteří protesty podpořili. Iniciativa pod názvem Stávka žen se v současnosti řídí základním heslem „Nepůjdeme do práce“. Celostátní stávku iniciovali organizátoři protestů.

Domů
Sdílet
Diskuse