Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. prosince 2020 16:36
Čas čtení 1:15
Tímea Krauszová

Moma opět promluvila o boji s anorexií: Zdravotní problémy mám dodnes

OSOBNOSTI
Uložit Uložené

Slovenská youtuberka si zavzpomínala na krušné časy s poruchou příjmu potravy.

Začalo to před pěti lety, v kritickém věku 15 let. Již několik let byla na scéně a měla dojem, že musí být pro své fanoušky dokonalá. Z nevinné snahy zhubnout, se nakonec vytvořila závažná porucha příjmu potravy, která mohla skončit i fatálně.

Poprvé o anorexii promluvila slovenská youtuberka Martina Moma Horňáková v roce 2016. Nyní se v rámci iniciativy Den s Nadací Markýza bavila s Janem Tribuľou a opět hovořila o úskalích tohoto onemocnění.

Doporučeno
Svatba na první pohled: „Jsi línej, jsi typický Čech, tvoje sebevědomí bych chtěla mít,“ vyslechl si Pavel Svatba na první pohled: „Jsi línej, jsi typický Čech, tvoje sebevědomí bych chtěla mít,“ vyslechl si Pavel 3. prosince 2020 12:24

Už nikdy nebude úplně v pohodě

„S nějakou vizí dokonalé postavy jsem se začala trýznit tím, že jsem nejedla, trvalo to docela dlouho. Tím, že jsem diabetička, způsobilo mi to hodně zdravotních problémů, které trvají dodnes,“ říká mladá youtuberka. Její okolí zpočátku reagovalo velmi pozitivně, když začala hubnout, což ji v nebezpečném rozhodnutí nejíst motivovalo ještě více.

Poté, co dosáhla váhy 48 kilo (na výšku 175 cm) a začaly jí trčet kosti, nedokázala dělat už ani běžné činnosti v životě. Tehdy si uvědomila, že zašla příliš daleko a chtěla zpět svůj normální život.

Mezi prvními ji na zdravotní rizika začala upozorňovat diabetologička, pak už apelovali i rodiče. „Mamina byla první člověk, který se o tom se mnou mluvil. Měla jsem i úzkostné stavy a psychické poruchy.“

Moma mívá dodnes panické ataky, které se projevují i problémy s dýcháním a závratěmi. Cvičí s osobní trenérkou, která ji má pod palcem a snaží se mít vyvážený jídelníček, aby její tělo dostávalo všechno, co potřebuje. Ale stopy po psychické i fyzické újmě jí zůstaly.

„Myslím si, že když si jednou tímto někdo projde, vždy to tam už nějakým způsobem bude, nedá se to zamést pod koberec,“ řekla. Ačkoliv uběhlo pět let, stále si nemyslí, že je zcela v pořádku. Prý proto hovoří o takových potížích i skrze svoji tvorbu a chce povzbuzovat dívky, aby se nestyděly vyhledat odbornou pomoc.

Sama si myslí, že kdyby vyhledala pomoc dříve, bylo by to lepší. Doporučuje začít problémy řešit co nejdříve, dokud to nezajde příliš daleko.

Domů
Sdílet
Diskuse