Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2020 14:05
Čas čtení 1:05
Tímea Krauszová

Slovenský premiér má koronavirus. Kdybych měl možnost obětovat svůj život za život tisíců nevinných obětí, udělám to, napsal

NEWS
Uložit Uložené

„Ode dneška jsem jedním z Vás,“ napsal.

Několik zdrojů potvrdilo nejdříve pro server Aktuality, později i pro TASR, že slovenský premiér Igor Matovič se nakazil koronavirem. Potvrdil to už i samotný premiér na Facebooku. „Ode dneška jsem jedním z Vás,“ napsal v dalším ze svých statusů a přiložil i snímek své SMS, která potvrzuje nákazu.

Během Vánoc chtěl pomáhat při boji s koronavirem, nákaza mu to překazila

„Devět měsíců mi nezáleželo na ničem více, než na ochraně zdraví a životů těch nejbezbrannějších z nás. Na životech starých a nemocných lidí, kteří se najednou zničehonic stali rukojmími našeho přístupu k nim. Devět měsíců neustále bojuji s lidmi, kteří měří míru pandemie jen množstvím zavřených barů,“ napsal v emotivním statusu. Premiér se prý už těšil na několik dní bez stresu, ale vánoční svátky nakonec stráví jinak, než plánoval.

Původně měl během Vánoc pomáhat v nemocnici. Chtěl prý poukázat na „oběti sobectví“ a zdůraznit, kolik mrtvých či nemocných si šíření koronaviru na Slovensku vyžádalo. „Nyní budou zřejmě plány trochu jiné,“ pokračuje Matovič. „Ano, statisticky bych to měl přežít bez újmy, ale pokud bych měl možnost obětovat můj život za život tisíců nevinných obětí, udělám to.“

Ve statusu opakovaně kritizuje, že staří a nemocní lidé trpí kvůli sobectví lidí. Argumentuje, že svobodní nejsme ve smyslu, že si můžeme dělat, co chceme a ohrozit tím jiné, slabší či nemocné lidí.

„Svoboda neznamená, že naše práva jsou absolutní a bezbranní mají jen držet hubu a modlit se, aby neumřeli. Svoboda neznamená, že život onkologického pacienta je méně než právo na požitky života sociopata.“ Na závěr se dokonce omluvil za své chyby, ale dodal, že jediný podstatný cíl „v této válce“ je chránit životy a zdraví bezbranných lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse