Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. ledna 2021 19:29
Čas čtení 1:30
Marián Mauik Biel

Mi Air Charge od Xiaomi nabije mobil i na vzdálenost několika metrů. Přijít má již tento rok

TECH XIAOMI
Uložit Uložené

Mi Air Charge Technology je další z projektů na nabíjení elektroniky bez kabelů a bez přímého fyzického kontaktu. Přijít má již tento rok.

Nepřetržité dobíjení mobilu v pokoji bez ohledu na to, zda ho máš v ruce, nebo je položen na stole, zní jako sci-fi. Pro někoho hororové sci-fi s představou, jak smrtící elektromagnetické vlny pomalu zabíjejí vše živé. Pro dalšího zas pozitivní sci-fi jako ze Star Treku. Sci-fi to ale podle Xiaomi už není.

Čínská firma představila Mi Air Charge Technology, nový standard bezdrátového nabíjení na vzdálenost „několika metrů“. Sestává ze dvou částí. První je dobíjecí stanice s pěti pozičními anténami, které detekují mobilní zařízení v blízkosti. Přes síť 144 dobíjecích antén pak do dané oblasti nasměruje elektromagnetické záření v pásmu s vlnovou délkou 1 mm.

Xiaomi do smartphonu implementovalo přijímač s anténami. Přes 14 takových antén se vlnění transformuje na elektrickou energii a dobíjí baterii. Mi Air Charge nepotřebuje přímou viditelnost, nabíjet má i přes tenké překážky.

Technologie podporuje až 5W nabíjení. Je to sice jen čtvrtina až pětina rychlosti běžného drátového nabíjení. Ale každý si umí představit, jak praktické by bylo mít nabitý mobil prakticky nonstop.

Doporučeno
10 nejlepších her pro dva a více hráčů, které si užiješ z pohodlí gauče 10 nejlepších her pro dva a více hráčů, které si užiješ z pohodlí gauče 28. ledna 2021 9:30

Mi Air Charge zvládá nabíjet i více zařízení současně a postupně se má kromě smartphonů rozšířit i na smart hodinky, reproduktory, lampy a jiné produkty.

Zástupci firmy pro Verge uvedli, že do komerčního provozu se má Mi Air Charge dostat už tento rok. Neupřesnili však vůbec žádné další informace o tom, zda bude tato technologie dostupná globálně, na kterých smartphonech a ani její cenu.

Xiaomi
Zdroj: Xiaomi

Sporná je samozřejmě i bezpečnost při dlouhodobém používání. Spolehnout se budeš muset na instituce, které poskytnou certifikáty pro používání této technologie. Po zkušenostech se spuštěním 5G sítě je více než pravděpodobné, že bezdrátové nabíjení do domácnosti s sebou přinese i velkou vlnu obav a kritiky. A také konspiračních teorií.

Xiaomi přitom není ani zdaleka první nebo jedinou společností, která se přenosem energie na větší vzdálenosti zabývá. Pionýrem této technologie byl již Nikola Tesla. V posledních letech hlásaly příchod nabíjení na větší vzdálenosti firmy jako Energous před čtyřmi lety. Ve stejné době to na Indiegogo zkoušel projekt MotherBox nebo nedávno start-up Guru, který pro přenos používá rádiové vlny.

Xiaomi, bezdrôtové nabíjanie
Zdroj: Xiaomi

Všichni mají dvě věci společné. První je, že jejich nabíjení má fungovat pouze na vzdálenost desítek centimetrů. A tou druhou a podstatnější je, že žádný z projektů se nedostal do komerčního provozu. Mi Air Charge od Xiaomi tedy vypadá o to slibněji.

Domů
Sdílet
Diskuse