Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. února 2021 15:37
Čas čtení 1:10
Marián Mauik Biel

75palcový televizor od Xiaomi konkuruje prémiovému QLEDu od Samsungu. Za poloviční cenu

TECH SAMSUNG XIAOMI
Uložit Uložené

Čínská značka se pouští i do segmentu televizorů. A rovnou s nevšedním prémiovým modelem.

Xiaomi nechodí kolem horké kaše a při představení svou novinku přímo porovnává se Samsungem Q80T. Tedy s prémiovým QLED televizorem, který s úhlopříčkou 75 palců stojí okolo 65 tisíc korun.

Mi TV Q1 75 velmi pravděpodobně používá úplně stejný panel, který je osazen do jiného rámu, a samozřejmě ho řídí jiná elektronika.

Jde totiž také o QLED 4K televizor s podporou 120Hz obnovovací frekvence, která je stavěna na herní konzole nové generace. Proto nechybí ani nejnovější standard HDMI 2.1.

Samozřejmostí je podpora HDR 10+, téměř nulový rámeček ze tří stran, 10bitové barvy či podsvícení přes samostatně řízených 192 zón. Zvuk má na starosti 6 reproduktorů s celkovým výkonem 30 W.

Xiaomi
Zdroj: Xiaomi

Oproti Samsungu však běží na platformě Android TV 10 (zanedlouho už Google TV), takže je vybaven i virtuálním asistentem Google Assistant. Aktivovat lze hlasovým povelem ve vzdálenosti do 3 metrů od obrazovky. Mikrofony se dají i fyzicky vypnout, pokud by měl někdo obavu o soukromí.

Xiaomi
Zdroj: Xiaomi

Praktickým doplňkem je Bluetooth dálkový ovladač, takže není potřeba žádné míření. Naopak skromnější je výbava konektorů. Jen trojice HDMI a také Wi-Fi je „starého“ standardu 5.

Doporučeno
Samsung představil tři zařízení, která by ti neměla chybět ve sbírce. Co najdeš v řadě Galaxy FE? Samsung představil tři zařízení, která by ti neměla chybět ve sbírce. Co najdeš v řadě Galaxy FE? 7. listopadu 2023 11:30

Bude záležet, jak dokáže obraz zpracovávat čip od MediaTeku, ale obrazově by Mi TV Q1 měla být více než srovnatelná se zmíněným modelem od Samsungu za více než 60 tisíc korun.

Xiaomi
Zdroj: Xiaomi

Jenže Xiaomi si za svou 75palcovou novinku žádá jen 1 299 eur (cca 34 tisíc korun). Televizor s takovou úhlopříčkou a 120Hz panelem za takovou cenu by byla rarita. Takže čínská firma pořádně překvapila. Prakticky se dá říci, že Xiaomi prodává 75palcový televizor za stejnou cenu, za kterou konkurenti prodávají své stejně vybavené 65palcové modely.

Xiaomi
Zdroj: Xiaomi

Pokud by to někomu i tak přišlo hodně, nespecifikovaný počet předobjednavatelů může mít tento televizor v přepočtu za neuvěřitelných 999 eur (26 tisíc korun). Bohužel pouze při objednávkách přes oficiální Xiaomi obchody v Německu, Itálii, Španělsku a Francii. Prodej začíná v březnu.

Domů
Sdílet
Diskuse