Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2021 13:00
Čas čtení 0:45
Tereza Šnajdrová

Němci na hranicích s Českem odhalili již několik padělaných koronavirových testů

Němci na hranicích s Českem odhalili již několik padělaných koronavirových testů
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
NEWS KORONAVIRUS NĚMECKO
Uložit Uložené

Za falšování testů může Čechům hrozit tučná pokuta.

Němečtí policisté řeší několik případů padělaných potvrzení o testování na koronavirus, která u sebe měli Češi. Sice se jedná o ojedinělé případy, avšak zfalšování negativního testu, který je mimo jiné podmínkou pro vstup do Německa, tě může stát až 5 000 eur (v přepočtu 130 tisíc korun), informuje iDnes.

Doporučeno
Za první den se k očkování zaregistrovalo 200 tisíc lidí nad 70 let, avšak termín získalo jen minimum z nich Za první den se k očkování zaregistrovalo 200 tisíc lidí nad 70 let, avšak termín získalo jen minimum z nich 2. března 2021 10:16

Ačkoliv má většina kontrolovaných Čechů všechny dokumenty v pořádku, najdou se tací, kteří mají pocit, že nad systémem kontroly na hranicích vyzráli

Jeden z případů, kdy došlo k předložení falešných testů na koronavirus, řešili policisté v Německu v sobotu 20. února. Na hraniční přechod Rozvadov přijeli osobním vozidlem z naší republiky čtyři lidé ve věku mezi 18 a 36 lety. Při kontrole testů na koronavirus policisté zjistili, že jim byly předloženy padělky,“ okomentovala situaci plzeňská policejní mluvčí Pavla Burešová.

O padělaných testech informovalo policejní prezidium Horní Falc, které se přestupkem zabývá a Policie ČR tak nezná motiv, který za falšováním testů stojí. „Jedním z důvodů může být zastírání pozitivity na covid-19. To ale představuje i vyšší riziko pro kontrolující policisty,“ upozornila Burešová.

„Snahy obejít zákonné normy jsou důsledně trestány. Hrozí citelné trestněprávní sankce, jako například vysoké peněžité tresty. Pokuta je stanovena podle výše příjmu a může dosáhnout až pět tisíc eur,“ doplnila mluvčí.

Doporučeno
Česko má rekordní počet pacientů ve vážném stavu Česko má rekordní počet pacientů ve vážném stavu 2. března 2021 9:09
Domů
Sdílet
Diskuse