Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2021 14:01
Čas čtení 1:47
Tímea Krauszová

Lidé po celé Evropě protestují proti lockdownům a pandemickým opatřením. Dav rozhánějí policisté vodními děly či obušky

Lidé po celé Evropě protestují proti lockdownům a pandemickým opatřením. Dav rozhánějí policisté vodními děly či obušky
Zdroj: TASR / AP Photo/Alberto Pezzali
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Německo, Rakousko, Velká Británie či Finsko bojují s hromadnými protesty.

Lidé protestují proti lockdownům a přísným opatřením v několika evropských zemích. V Německu se dav setkal s policejními hlídkami v sobotu odpoledne. Policie zasáhla vodními děly, slzným sprejem i obušky proti lidem, kteří se snažili prolomit policejní bariéry.

Protesty se konají i jinde, včetně Rakouska, Finska, Rumunska, Švýcarska či Velké Británie, kde do londýnských ulic vyšly tisíce lidí. Policie zatkla desítky protestujících a zranění byli na obou stranách, informuje Guardian.

Chtějí konec lockdownu

V Londýně v sobotu zaplavil dav centrum města, protestovali proti protipandemickým opatřením. Podle Guardianu zatkli minimálně 13 lidí a přes výzvy úřadů, aby lidé zůstávali doma a neshromažďovali se, se protestu zúčastnily tisíce osob. Policie zasahovala i před týdnem během pietní vzpomínky na Sarah Everard, která zemřela poté, co ji unesli. Z únosu a vraždy je obviněn londýnský policista.

V reakci na to napsaly na ministerstvo vnitra desítky poslanců, kteří nepovažují zásah policie za vhodný či dokonce legální. Podle nich mají lidé garantované právo na protest, protože je to jedním ze základních lidských práv.

Do podzimu 2020 byly protesty dokonce i oficiálně jednou z výjimek z protipandemických opatření, podle aktuální vyhlášky však taková výjimka již neplatí. Aktuální opatření zahrnují zákaz shromažďování. Policisté tak zatkli 36 lidí, ale při zásahu se mnozí z nich zranili. Lidé totiž do nich házeli láhve a jiné předměty. Protest nakonec večer kolem sedmé ukončila speciální jednotka: asi sto policistů přišlo v plné zbroji i se štíty do Hyde parku a rozptýlili dav. Lidi posílali domů.

Protesty se konaly také v Německu, kde ve městě Kassel vyšlo do ulic více než dvacet tisíc lidí. Rovněž došlo k násilnému střetu mezi civilisty a policisty. Policisté v Kasselu zasáhli slzným sprejem a obušky vůči účastníkům nepovoleného protestu, kteří neuposlechli její pokyny a prolomili policejní bariéry, připravené měli i vodní dělo. Očekávají také další protesty v jiných německých městech.

Doporučeno
Schillerová: Vláda se shodla, že požádá o prodloužení nouzového stavu o 30 dní Schillerová: Vláda se shodla, že požádá o prodloužení nouzového stavu o 30 dní 21. března 2021 14:10

Kancléřka Angela Merkel podle Aljazeery v pátek prohlásila, že budou muset „zatáhnout ruční brzdu“ a zrušit některá nedávná uvolnění, protože jim přibývají případy nakažených. V zemi dominuje britská mutace koronaviru, která se podle německých úřadů šíří exponenciálně.

V Helsinkách se setkalo zhruba čtyři sta protestujících, bez roušek a bez rozestupů protestovali proti vládním opatřením. Dále zhruba tisícovka Rakušanů protestovala v hlavním městě, blízko hlavního vídeňského nádraží. A ve Švýcarsku se setkalo na tichém protestu přibližně pět tisíc lidí v komunitě Liestal, která je asi 15 kilometrů na jihovýchod od třetího největšího města Basilej.

protesty, Londýn
Zdroj: TASR / AP Photo/Alberto Pezzali

V Rumunsku zase neprotestují proti opatřením, ale přímo proti očkování. V Bukurešti se setkalo více než tisíc protestujících i přesto, že v zemi opět narůstá počet nakažených. Většina lidí v davu neměla roušku, ale zato měli trubky, v rukou státní vlajky a skandovali „zastavte očkování“ a „svoboda“, informuje Aljazeera.

protest, Rumunsko,
Zdroj: TASR / AP Photo/Vadim Ghirda

Prohlédni si fotografie z jednotlivých protestů níže.

protest, Rumunskoprotest, Rumunsko, protest, Veľká Británia, Londýn, Anglickoprotesty, Londýn
Zobrazit galerii
(6)
Domů
Sdílet
Diskuse