Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2021 18:05
Čas čtení 0:59
Jakub Paulík

Vakcína Johnson & Johnson bude zanedlouho i v Česku. Do zemí EU jsou odeslány první dávky

Vakcína Johnson & Johnson bude zanedlouho i v Česku. Do zemí EU jsou odeslány první dávky
Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj
ZDRAVÍ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Vakcína se rozdělí mezi státy Evropské unie.

Americká vakcína od firmy Johnson & Johnson je zatím poslední vakcínou, kterou schválila Evropská léková agentura (EMA). Zároveň je zcela první vakcínou na trhu, u níž se stačí očkovat jednou dávkou. Mluvčí Evropské komise Stefan De Keersmaecker dnes potvrdil odeslání první várky směrované do států EU, píší US News

Prvních 14 400 dávek vakcín dostanou čeští praktičtí lékaři 19. dubna. Dalších 24 tisíc o týden později. Očkuje se jen jedna dávka. Ochrana nastupuje zhruba po dvou týdnech. Účinnost vakcíny v klinických testech byla na úrovni 66,3 %.

„Brzy bude další registrovaná vakcína, J&J. Účinnost byla 66 % – 67 % při snižování výskytu středně těžkého Covid-19. Stejně účinné u osob mladších i starších. Vakcína snížila riziko závažného covidu o 85 %, snížila riziko hospitalizace ve 14. dni po očkování o 93 % a ve 28. dni o 100 %,“ uvádí předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Podle původních informací měla EU do konce června přijmout 55 milionů dávek a dalších 120 milionů v průběhu třetího čtvrtletí. Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton ale nyní tvrdí, že vakcíny pravděpodobně přijdou v menším množství, než se čekalo. 50 milionů dávek v druhém čtvrtletí by ale mělo být jistých, uvádí Financial Post.

Domů
Sdílet
Diskuse