Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2021 12:05
Čas čtení 1:21
Tímea Krauszová

Youtuber bez povolení vnikl do areálu společnosti SpaceX a nahrával si to na video. Nyní má problém

Youtuber bez povolení vnikl do areálu společnosti SpaceX a nahrával si to na video. Nyní má problém
Zdroj: Getty Images/Pascal Le Segretain
TECH
Uložit Uložené

Vydali na něj zatykač.

Youtuber Caesar Galaviz dělá pravidelné vlogy. Naposledy se však nahrál během procházky po pozemku společnosti SpaceX. Konkrétně šlo o základnu rakety Starship v Boca Chica v Dominikánské republice. Podařilo se mu natočit areál, různá zařízení, v jisté chvíli dokonce projde přímo pod prototypem rakety SN11 jen několik dní před startem.

Záznam ze svého kanálu vymazal, ale celé video nahrál opět online jiný člověk. Galavize si během jeho zakázané prohlídky nikdo nevšiml. O několik dní později se omluvil v dalším videu, kde uznává, že jeho jednání bylo nesprávné a nelegální. „Ale na to jsem v té chvíli nemyslel,“ říká. Prý si řekl, že takovou příležitost už mít nebude. Tak se jí chopil.

Doporučeno
Elon Musk oznámil, že má poruchou autistického spektra. V show SNL uvedl, že jde Aspergerův syndrom Elon Musk oznámil, že má poruchou autistického spektra. V show SNL uvedl, že jde Aspergerův syndrom 9. května 2021 13:03

Vydali na něj zatykač

Omluva ale zjevně nestačí, protože začátkem května na něj texaská policie oficiálně vydala zatykač. Podle Uniladu to už potvrdil i šerif místní policie – jde o přečin nezákonného vniknutí na cizí pozemek, a proto se ho snaží chytit. Galaviz podle informací policie vědomě a bez dovolení vstoupil na pozemek firmy SpaceX.

Incidentem se už zabývá i SpaceX, Federální úřad pro letectví a NASA. Vývoj Starshipu a program, v jehož rámci se lidstvo dostane na Měsíc a na Mars, totiž dotuje právě NASA. Jde o kontrakt ve výši 135 milionů dolarů v rámci jejich programu Human Lunar Landing System (HLLS).

„NASA bere bezpečnost velmi vážně,“ řekla podle The Verge mluvčí vesmírné agentury. Podle jejích slov smlouvy v rámci HLLS udělují stranám povinnost hlídat informace, softwary i hardware. Společnost SpaceX však americkou agenturu o události informovala a prošetřili ji.

Původní video na YouTube velký úspěch nezískalo. Získalo asi sto dislajků a mnoho nenávistných komentářů rozzlobených lidí. Naopak nové video, kde majitel tvrdí, že mu šlo jen o zachování důkazu, má okolo 130 tisíc vidění a stovky pozitivních i negativních reakcí.

Společnost SpaceX už podobný problém řešila i v roce 2019, kdy jí na pozemek vnikl fanoušek a vyfotil se s prototypem Starshipu.

Domů
Sdílet
Diskuse