Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. května 2021 17:45
Čas čtení 5:13
Adam Novosad

Unikátní NFT z každého koutu internetu? NFTrade spouští revoluční platformu, Musk neprodává dogecoin a KSI chce změnit Youtube

Unikátní NFT z každého koutu internetu? NFTrade spouští revoluční platformu, Musk neprodává dogecoin a KSI chce změnit Youtube
Zdroj: Yuriko Nakao/Getty Images
ZAJÍMAVOSTI KRYPTOMĚNY
Uložit Uložené

Svět kryptoměn navzdory obrovskému propadu jejich hodnoty neumírá a na trhu se objevují nové projekty.

Propad cen kryptoměn neznamená, že každá digitální mince a projekt okamžitě zemřely. Volatilita je ve světě kryptoměn na každodenním pořádku, i když propad o více než 30 procent se u největších mincí jako bitcoin tak často nevidí. Šlo však o manipulaci korporací v pozadí trhu? Jedna z konspiračních teorií kolujících po internetu tomu prý nasvědčuje.

Bitcoin sice za poslední měsíc ztratil více než 50 procent své hodnoty, ale momentálně se už šplhá zpět nad 40 tisíc dolarů a kryptoměny pokračují, jakoby se nechumelilo. Noví investoři možná zpanikařili a své mince poprodávali, ale tisíce z nich se naučily volatilitu akceptovat, a tak se možná trh místo paniky pouze zpevnil.

Doporučeno
Bitcoin je novou závislostí pro gambery. Ti čeští virtuální měnu patologicky skupují Bitcoin je novou závislostí pro gambery. Ti čeští virtuální měnu patologicky skupují 20. května 2021 19:13

I proto ve světě kryptoměn vznikají nové projekty, které aktuálně navnadily největší youtubery, aby do nich vložili své peníze. MrBeast i KSI chtějí způsobit revoluci na Youtube, NFTrade zase plánuje spojit spoustu blockchainů do jednoho obrovského NFT trhu na obchodování a BlockFi omylem vyplatilo výhry v bitcoinech místo dolarů. I posledních pár dní se v kryptoměnách bylo na co dívat.

Tento článek je výlučně informativní a neslouží jako finanční poradenství, nikoho nenabádá na to, aby investoval do kterékoliv z uvedených možností a kategorií.
NFTrade
Zdroj: NFTrade

Revoluční NFT tržnice, jaká tu ještě nebyla

Šílenství v podobě unikátních NFT tokenů pohltilo většinu fanoušků kryptoměn, ale i běžné lidi, kteří o digitálních mincích nemají ani ponětí. Populární platforma NBA Top Shot, kde mohou uživatelé sbírat basketbalové kartičky svých oblíbenců, ale i erotická videa či unikátní fotografie známých modelek jako Emily Ratajkowski, způsobily raketový nárůst zájmu o obchodování s NFT.

Doporučeno
Byl to růst bitcoinu, který nastartoval zcela novou popkulturu Byl to růst bitcoinu, který nastartoval zcela novou popkulturu 15. listopadu 2023 10:42

Projekt NFTrade proto přichází s řešením, jak sjednotit roztříštěný trh, na kterém neexistuje jednotná platforma, kde by člověk mohl s NFT předměty z různých blockchainů obchodovat na jednom místě. Většina projektů nejprve sbírá peníze, aby následně mohla měsíce slibovat spuštění své služby, avšak NFTrade se vydalo opačnou cestou.

Virtuální tržnici, kde budeš moci obchodovat na všech dostupných blockchainech, nakupovat NFT tokeny od ostatních lidí, vytvářet vlastní unikátní díla, ale dokonce generovat za uložení svých NFT speciální odměny, již NFTrade spustilo a v této chvíli si můžeš jeho funkcionalitu vyzkoušet i ty.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Coin Signals (@coin.signals)

Aby platforma přilákala uživatele, momentálně na první pololetí nabízí lidem nulové poplatky za obchodování. Pokud k nulovým poplatkům přičteme jednoduchost přístupu ke svým NFT na každém dostupném blockchainu, tak zřejmě na trhu nenajdeš dostupnější a levnější možnost, jak se dostat k fotografii Emily Ratajkowski nebo sběratelským kouskům.

NFTrade brzy spustí svou vlastní digitální minci, která bude sloužit k interagování se samotným ekosystémem. Projekt plánuje svou minci nabídnout k prodeji běžné veřejnosti na celkově devíti různých platformách, čímž vytvoří kryptoměnový rekord.

Prodej tokenu se uskuteční na launchpadech jako DAO Maker, Ignition, Poolz nebo BSC Pad.

kryptomeny
Zdroj: Pixabay/Wikimedia Commons

Předpověděl pád trhu o 50 procent tajný insider?

Trh s kryptoměnami se v průběhu posledních týdnů propadl o více než 50 procent. Hodnota bitcoinu klesla ze 64 tisíc dolarů na 30 tisíc dolarů, a tak se po celém světě spustila panika, protože noví investoři netušili, co mají očekávat. Spousta z nich během propadu začala své mince prodávat, což spustilo novou vlnu poklesu cen.

Doporučeno
Nečekaný vítěz bankovní krize: Bitcoin Nečekaný vítěz bankovní krize: Bitcoin 3. května 2023 15:53

Od té doby se trh stabilizoval a bitcoin se vrátil zpět nad 40 tisíc dolarů, jenže na populární sociální síti 4chan se krátce před pádem trhu objevil příspěvek, který ho zdánlivě detailně předpověděl. Měl někdo tajné informace o tom, jak se vlastníci obrovského množství mincí rozhodli zabojovat proti sobě a zmanipulovat ceny? Konspirační teorii uvěřily tisíce lidí.

Příspěvek se na síti 4chan objevil s několika hodinovým předstihem před pádem trhu. Neznámý člověk vysvětluje, že údajně pracuje pro korporaci, která úzce spolupracuje s čínskou vládou, a tak publikované zprávy o zákazu kryptoměn v Číně prý nebyly náhoda, ale dobře načasovaná strategie.

Doporučeno
Toto je nejmladší kryptomiliardář světa. Vitalik Buterin má své mince na veřejné adrese, zanechal školy a pochází z Ruska Toto je nejmladší kryptomiliardář světa. Vitalik Buterin má své mince na veřejné adrese, zanechal školy a pochází z Ruska 12. května 2021 9:39

Příspěvek hovoří o tom, že se korporace se svými partnery vynasnaží cenu bitcoinu stisknout co nejníže před sedmou hodinou koordinovaného světového času. „Nejdříve přijde koordinovaný prodej na pokles cen pod určitou hranici a zlikvidování jisté entity,“ vysvětluje insider.

Prý poté, co daná entita, o níž příspěvek naznačuje, že by jí mohl být Elon Musk, přijde o svou pozici a finanční prostředky, trh se pomalu vrátí do normálu a cena bitcoinu se zanedlouho vyšplhá nad 70 tisíc dolarů. Neznámo, zda se příspěvku dá věřit, ale načasování propadu korespondovalo s předpovědí z 4chanu, a tak uvidíme, jestli se opravdu dočkáme bitcoinu za 70 tisíc.

Bitcoin
Zdroj: TASR/AP/Rick Bowmer

Když nechtěně vyplatíš miliony v bitcoinu místo dolarů

Obchoduj, nakupuj, prodávej a půjčuj si se svými kryptoměnami. Americký startup BlockFi umožňuje svým uživatelům zacházet s kryptoměnami tak, aby si díky nim mohli vzít půjčky založené právě digitálními mincemi nebo jim umožňuje vydělávat na úrocích, které platí lidé, kteří si potřebují půjčit finanční prostředky.

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se ve světě kryptoměn? Vyzkoušej si své znalosti KVÍZ: Vyznáš se ve světě kryptoměn? Vyzkoušej si své znalosti 26. května 2022 8:30

Samotná služba možná funguje výborně, avšak její zaměstnanci se dopustili milionové chyby. V uplynulých měsících spustili soutěž, ve které mohli lidé vyhrát pár stovek dolarů v odměnách. Cílem bylo navnadit přítele, aby se na BlockFi zaregistroval nebo obchodoval ve vyšším objemu, kterým splní minimální úroveň na vstup do soutěže.

BlockFi se v polovině května vrhlo na vyplácení odměn ze soutěže, jenže zaměstnancům se podařilo omylem vyplatit peníze místo virtuálních dolarů jménem GUSD přímo v bitcoinech. V praxi tak jeden z uživatelů přidal obrázek své peněženky, kam mu BlockFi poslalo 700 bitcoinů, které měly v době vyplacení hodnotu více než 20 milionů dolarů. Spoustu mylných transakcí však BlockFi stihlo zrušit a peníze získat zpět.

Komplikaci jim způsobili lidé, kteří si všimli odměny v bitcoinech a kryptoměnu rychle z peněženky v BlockFi vytáhli do své běžné peněženky. Firma uznala, že ztratila kontrolu nad více než 10 miliony dolarů, ale uživatelům, kteří prostředky stihli vybrat, mezitím pohrozila žalobou, a tak většinu bitcoinů dokázala získat zpět.

Elon Musk
Zdroj: TASR/AP/Jae C. Hong

Elon Musk odmítá prodat i jen jeden dogecoin

Elon Musk stihl za poslední týden svými tweety pomoci k propadu kryptoměnového trhu, následně se ho pokoušel zachraňovat, když přizvukuje, že Tesla neprodala svůj bitcoin, a nyní se opět snaží vypadat jako environmentální zachránce digitálních mincí.

Doporučeno
Krypto královna Ignatova obrala důvěřivé lidi o 100 miliard korun. Vsadila na Ponziho schéma Krypto královna Ignatova obrala důvěřivé lidi o 100 miliard korun. Vsadila na Ponziho schéma 23. května 2022 11:30

Jeden z nejbohatších lidí světa ztratil pro své vyjádření uznání velké části fanoušků kryptoměn, ale stále si zachovává obrovskou podporu běžných lidí na Twitteru. Nejnověji se začalo spekulovat, zda během propadu trhu náhodou Elon Musk neprodal své mince dogecoin, které začátkem měsíce propagoval dokonce v populární show Saturday Night Live.

Spekulace se rozhodl vyvrátit samotný Musk, když na Twitteru napsal jednoznačnou zprávu. „Je to tak, neprodal jsem a ani neprodám žádný dogecoin,“ vzkázal světu. Zveřejnil navíc fotografii svého laptopu, na kterém si pozorné oči fanoušků rychle všimli nálepky amerického dolaru, kde podobizna George Washingtona jako prvního amerického prezidenta nahradilo logo dogecoinu.

Díky jedinému příspěvku samozřejmě poskočila cena meme kryptoměny směrem nahoru, ale v současné korekci trhu, která probíhá poslední dny, nebyl nárůst dlouhotrvající. Jeden dogecoin se momentálně obchoduje za přibližně 39 amerických centů, což je oproti vrcholu z období krátce před odvysíláním Saturday Night Live, kde Musk pobíhal jako Dogefather, propad o přibližně 50 procent.

Xcademy
Zdroj: Xcademy

MrBeast i KSI investovali do projektu, který změní Youtube

Světoznámí youtubeři MrBeast a KSI ucítili kryptoměnovou investiční příležitost. Projekt Xcad Network chce vytvořit ekosystém, který bude propojovat tvůrce na Youtube, jejich fanouškovskou základnu a odměňovat fanoušky.

Doporučeno
Takto policisté rozbili Hydru, největší burzu dark webu z Ruska, kde se dal koupit čistý kokain z Peru i nová identita Takto policisté rozbili Hydru, největší burzu dark webu z Ruska, kde se dal koupit čistý kokain z Peru i nová identita 6. dubna 2022 19:30

Cílem je dosáhnout bodu, ve kterém budou tvůrci jako MrBeast nebo KSI schopni prostřednictvím platformy Xcad Network přímo komunikovat s fanoušky a poskytovat jim unikátní obsah na dosah ruky.

Jak platforma funguje? Díky speciálnímu doplňku bude propojena přímo s YouTube, takže běžný fanoušek nepocítí žádnou výraznou změnu toho, jak dnes sleduje své oblíbence.

Youtubeři ovšem budou schopni skrz Xcad Network prodávat lidem unikátní momenty z videí či limitované virtuální předměty v podobě NFT tokenů, které bude moci vlastnit jen hrstka lidí. Není jasné, kolik peněz investovali specificky KSI a MrBeast, ale samotný projekt dohromady vybral 3,9 milionu dolarů.

Tvůrci budou moci svůj obsah přeměnit na NFT jedním klikem, následně jej nabídnout k prodeji, ale tím to nekončí. Uživatelé zároveň dokáží s předměty obchodovat mezi sebou. Za aktivní sledování a participaci v komunitě dostanou samotní fanoušci příležitost získat nejrůznější odměny. O vývoj technologie za Xcad Network se postará populární kryptoměnový projekt Zilliqa, což v kombinaci známých investorů zní jako recept na zaručený úspěch.

Domů
Sdílet
Diskuse