Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. července 2021 12:30
Čas čtení 7:34
Daniel Mikolášik

Pop Smoke: nenáviděl sociální sítě, ale po smrti je všechny ovládl. Kdo byl skutečný král New Yorku?

Pop Smoke: nenáviděl sociální sítě, ale po smrti je všechny ovládl. Kdo byl skutečný král New Yorku?
Zdroj: Claudio Lavenia/Getty Images
HUDBA
Uložit Uložené

Raper, který předběhl za jediný rok celou scénu. Mainstream ho ale poznal až po jeho smrti.

Zatímco Tekashi 6ix9ine se za krále New Yorku prohlásil sám, mnozí fanoušci rapu do této pozice pasují právě dnes už zesnulého Pop Smoka. Vlastním jménem Bashar Barakah Jackson si ale slávu dlouho neužil. Jen rok a tři měsíce poté, co odstartoval kariéru, ho zavraždili v pronajaté vile během loupeže.

Lupiči přitom ani netušili, kdo v domě bydlí. Král newschoolového drillu zemřel jen proto, že byl v nesprávném čase na nesprávném místě. „Když jsi dítě vyrůstající v hoodu, máš jen tři možnosti: hrát basketbal, prodávat drogy nebo rapovat. Já jsem si vybral všechny tři. A v každé jsem byl skvělý,“ říkával.

The Woo za svůj život nevydal žádné album, přesto se po smrti stal jedním z nejposlouchanějších raperů světa. Dnes mu vyšla druhá posmrtná studiovka s názvem Faith a při této příležitosti jsme si pro tebe připravili článek o životní cestě rapera, který se bohužel dočkal uznání až poté, co odešel z tohoto světa.

V tomto článku si přečteš:
  • Proč ho vyhodili ze školy a na jaký nástroj hrál v křesťanském sboru.
  • Za co ho jako teenagera odsoudili na dva roky domácího vězení.
  • Co si koupil za své první peníze z prodeje drog.
  • Jakou náhodou nahrál svůj první track.
  • Jak vypadala jeho intenzivní roční kariéra, kterou předjel celou scénu.
  • Proč mu zakázali vystupovat na Rolling Loud.
  • Kdo a jak ho zavraždil.
Doporučeno
The Kid LAROI: z bezdomovce až na vrchol světa aneb jak 17letý raper přepsal historii The Kid LAROI: z bezdomovce až na vrchol světa aneb jak 17letý raper přepsal historii 5. dubna 2021 9:30

V mládí nosil do školy zbraň a hrál v kostele na bicí

Pop Smoke se narodil 20. července 1999 přímo v Brooklynu. Jeho matka pochází z Panamy a otec z Jamajky. Kromě Bashara se jim ještě dříve narodil syn Obasi, který se také věnuje rapové hudbě. Jeho doménou jsou ale kromě rapu i pop, neo–soul, reggae či R&B. I přes popularitu svého bratra toho nikdy příliš nevyužil. Jeho skladby mají jen desítky tisíc zhlédnutí.

Bashar měl poměrně bouřlivé dětství. Jevil se sice jako slušný a dobrosrdečný mladý chlapec, který v dětství dokonce působil v křesťanském sboru v místním kostele, kde hrál na africké bubny, ale čím byl starší, tím více mu začala imponovat ulice a gangsterský životní styl. Kvůli své problematické povaze v dětství navštěvoval až devět různých škol, píše Independent.

Pop Smoke
Zdroj: Instagram/@realpopsmoke

Z jedné z nich ho dokonce v osmé třídě vyhodili poté, co byl na půdě školy ozbrojený. Do školy totiž často nosil vlastní pistoli. V teenagerském věku začal prodávat drogy a za své první ilegální cestou vydělané peníze si koupil BMW 5. Později ho ale chytili i se zbraní a odsoudili na dva roky domácího vězení, píše The Ringer

Na otázku, jak si krátil pobyt v domácím vězení, odpověděl, že čtením. „Rád čtu knihy a šu**m spoustu kur*v, takže jsem v pohodě,“ odpověděl. Dá se říci, že představu o prototypu amerického rapera splňoval ještě předtím, než vůbec začal s hudbou. Kromě gangsterů, pouličního života a kriminality je totiž neodmyslitelnou součástí života snad největšího prototypu tradičního rapera i basketbal.

The Woo v mládí hrával na postu rozehrávače a střelce. Dokonce se přestěhoval do Pennsylvánie, aby mohl navštěvovat sportovní školu Rocktop Academy. Ve svých 15 letech však na sport zanevřel, protože mu lékaři diagnostikovali srdeční šelest. Jde o diagnózu, která může způsobovat otoky dolních končetin a břicha, náhlé zvýšení váhy, dušnost nebo kašel.

Doporučeno
Tyler, the Creator, si koupil náhrdelník s podobiznou hotelového nosiče zavazadel. Stál ho více než 10 milionů korun Tyler, the Creator, si koupil náhrdelník s podobiznou hotelového nosiče zavazadel. Stál ho více než 10 milionů korun 5. července 2021 16:30

Jeho jméno se stalo synonymem newschoolového drillu

Bylo jen otázkou času, kdy Bashar sklouzne i k rapování. „Když jsi dítě vyrůstající v hoodu, máš jen tři možnosti: hrát basketbal, prodávat drogy nebo rapovat. Já jsem si vybral všechny tři. A v každé jedné jsem byl skvělý,“ řekl pro magazín XXL. Rapování prý bral jen jako další etapu svého života.

Pop Smoke
Zdroj: Instagram/@realpopsmoke

„Netuším, co dalšího přijde po rapu. Pravděpodobně si otevřu nějaký obchod nebo nějakou jinou  p**ovinu,“ dodal Pop. Svou zcela první skladbu nahrál v roce 2018. V té době doprovázel svého kamaráda a začínajícího rapera Jaye Gwuapa v jednom z brooklynských nahrávacích studií. Ten se ovšem během nahrávání tak zhulil, že usnul.

Jelikož mu stále plynul čas pronájmu studia, využil této situace alespoň Bashar, který se zavřel do nahrávací kabinky a vůbec poprvé si vyzkoušel, jaké je to stát za mikrofonem. Použil náhodný volně dostupný beat, který našel na youtubovém kanále 808Melo, a nahrál svůj debutový track s názvem Mpr (Panic Part 3 Remix).

Už ve své první skladbě předvedl neskutečný talent spojený s unikátním hrubým, rezonujícím hlasem a drsným projevem. Zároveň už jeho první počin definoval směr, jakým se ubíral až do konce své kariéry. Jeho jméno se totiž stalo definicí pro americký drill. Jde o trapový hudební žánr založený na násilí, tučných 808, přímočarých textech a temné lyrice.

Vznikl v chicagském South Side v začátcích druhé dekády 21. století. V té době ho v mainstreamu zpopularizovali hlavně jména jako Chief Keef, Young Chop, Lil Durk nebo King Louie. Později se však tento žánr přestěhoval z Chicaga na území Britských ostrovů, především do okolí Brixtonu v jižním Londýně. 

Po obsahové stránce sice zůstal drill téměř beze změny, ale jeho zvuk prošel zásadním vývojem. Stačí slyšet temnou pomalou melodii, po které následuje ikonický 808 bass slide, a musí ti být jasné, že posloucháš novodobý drill a nikoli jeho chicagského předchůdce. Jedním z jeho nejvýznamnějších představitelů posledních let byl právě Pop Smoke, který se stal jeho synonymem.

Pop Smoke
Zdroj: Instagram/@realpopsmoke

Za jeden rok nahrál více skladeb než jiní rapeři za celou kariéru

Kariéra Pop Smoka, který v rozhovoru pro Genius prozradil, že jeho umělecké jméno vzniklo jako kombinace slova Poppa, jak mu říkávala jeho panamská babička, a pouličního jména Smocco Guwop, které dostal v hoodu, začínala už po prvních skladbách nabírat na obrátkách.

Poznal se se zaběhnutým producentem Ricom Beatsem, který spolupracoval i s Nicki Minaj, DJ Khaledem či Iggym Azaleou. V dubnu 2019 podepsal smlouvu s Victor Victor Worldwide, což je dceřiné vydavatelství prestižního Universal Music.

Právě tento měsíc byl pro Popa přelomový. Koncem dubna totiž vydal svůj největší hit Welcome to the Party, který produkoval 808Melo z východního Londýna. Stejný producent, kterému „ukradl“ beat, když se vůbec poprvé postavil za mikrofon. Melova hudba mu seděla natolik, že s ním navázal úzkou spolupráci a většinu jeho tracků produkoval právě on.

Do Popovy smrti byla skladba Welcome to the Party jeho nejúspěšnější. Pár měsíců od vydání na ni dokonce udělal remix i s Nicki Minaj, French Montanou a se Skeptem. Těsně před zahájením letních prázdnin v červnu 2019 nakonec vyšel jeho debutový mixtape Meet the Woo.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 100702 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč nesnášel sociální sítě a co o nich tvrdil.
  • Jak vypadal jeho průlomový rok 2019.
  • Proč se policie snažila sabotovat jeho koncert na festivalu v New Yorku.
  • Která rapová legenda mu produkovala jeho první posmrtné album.
  • Které skladby z něj udělaly to, co z duše nenáviděl.
  • Proč se vyšetřovatelé nejprve domnívali, že za jeho smrt může vyrovnávání si účtů gangů.
Domů
Sdílet
Diskuse